Για μια σειρά από βασικά χαρακτηριστικά των Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης όσον αφορά στη σχέση τους με την πολιτική εξουσία έκανε λόγο στο μήνυμά του ο πάπας Φραγκίσκος για το 13ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο που διεξάγεται στο Μιλάνο.
Σύμφωνα με τον πάπα Φραγκίσκο αυτά είναι η πεποίθηση ότι η πολιτική εξουσία σταματά εμπρός στον νόμο του Θεού, την απαίτηση για δίκαιο χώρο αυτονομίας της συνείδησης, τη βαθιά γνώση ότι η θρησκευτική αρχή και η πολιτική εξουσία έχουν κληθεί να συνεργαστούν για το ολοκληρωμένο καλό της ανθρώπινης κοινότητας.
Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟ KURT KOCH ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα για την πρωτοβουλία των διαχριστιανικών Συμποσίων που οργανώνονται κάθε διετία από το Φραγκισκανικό Ινστιτούτο Πνευματικής Θεολογίας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum και από το Τμήμα Θεολογίας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εμβάθυνση της γνώσης των θεολογικών και πνευματικών παραδόσεων της Ανατολής και της Δύσης και την καλλιέργεια των αδελφικών σχέσεων φιλίας και μελέτης μεταξύ των δυο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Επιθυμώ λοιπόν να απευθύνω τον εγκάρδιο χαιρετισμό μου στους διοργανωτές, στους εισηγητές και σε όλους τους μετέχοντες στην ΙΓ’ διοργάνωση της αξιέπαινης πρωτοβουλίας, που φέτος πραγματοποιείται στο Μιλάνο, με τη συνεργασία του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Καρδίας, με θέμα «Η ζωή των χριστιανών και η πολιτική εξουσία. Ιστορικά θέματα και προοπτικές του παρόντος στην Ανατολή και τη Δύση». Το θέμα αυτό συνδέεται άριστα με το πλαίσιο των πολλαπλών πρωτοβουλιών που αποβλέπουν στην ανάμνηση της επετείου από τη ΙΖ’ εκατονταετία από τη δημοσίευση του Διατάγματος του Κωνσταντίνου, πρωτοβουλίες που γνώρισαν ιδιαίτερη έξαρση στο Μιλάνο, όπως η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’ στην Αμβροσιανή Εκκλησία και την πόλη.
Η ιστορική απόφαση, με την οποία θεσμοθετήθηκε η θρησκευτική ελευθερία για τους χριστιανούς, άνοιξε νέους δρόμους για τη διάδοση του Ευαγγελίου και συνέβαλε κατά τρόπο αποφασιστικό στη γέννηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η ανάμνηση αυτού του γεγονότος προσφέρει την ευκαιρία, στο περί ου ο λόγος Συμπόσιο, για μελέτη της εξέλιξης των τρόπων με τους οποίους ο χριστιανικός κόσμος συσχετίστηκε με την πολιτική κοινωνία και με τις αρχές που προϊστανται σ’ αυτήν. Οι τρόποι αυτοί αναπτύχθηκαν κατά τον ρου της ιστορίας σε περιβάλλοντα ιδιαίτερα διαφορετικά, αφού γνωρίζουμε τις σημαίνουσες διαφοροποιήσεις στην Ανατολή και τη Δύση. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αυτοί τρόποι διατήρησαν ορισμένα βασικά κοινά χαρακτηριστικά, όπως η πεποίθηση ότι η πολιτική εξουσία σταματά εμπρός στον νόμο του Θεού, την απαίτηση για δίκαιο χώρο αυτονομίας της συνείδησης, τη βαθιά γνώση ότι η θρησκευτική αρχή και η πολιτική εξουσία έχουν κληθεί να συνεργαστούν για το ολοκληρωμένο καλό της ανθρώπινης κοινότητας.
Ευχόμενος όπως οι εργασίες του Συμποσίου φέρουν άφθονους καρπούς για την πρόοδο της ιστορικής έρευνας και την αμοιβαία γνωριμία μεταξύ των διαφορετικών παραδόσεων, σας διαβεβαιώνω για την ανάμνησή μου στην προσευχή και επικαλούμαι την Αποστολική Ευλογία πάνω σε όσους συνέβαλλαν στη διοργάνωση του Συνεδρίου και σε όσους θα λάβουν μέρος σ’ αυτό.
Βατικανό, 19 Αυγούστου 2013
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ