Ο Πάπας Φραγκίσκος, με τον “αιρετικό” για την αρτηριωσκληρωτική Καθολική Εκκλησία λόγο, καθιέρωσε από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στην Αγία Έδρα μια διαφορετική ρητορική.
Απέναντι στους πιστούς και τους… άθεους, απέναντι στην κοινωνία που βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή, απέναντι στο ίδιο το Βατικανό, καθώς και θεσμούς όπως τον καπιταλισμό.
Στη σκιά αυτής της επικοινωνιακής στρατηγικής, υπήρχε το “αγκάθι” της Τράπεζας του Βατικανού. Που έχει σταθεί αφορμή και έμπνευση για μυθιστορήματα, ταινίες και φυσικά… θεωρίες συνωμοσίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έκρυψε την επιθυμία του να ελέγξει την “αμαρτωλή” Τράπεζα του Βατικανού. Μια επιθυμία που από μόνη της “φωνάζει” ότι ακόμη και ο ίδιος ο Ποντίφικας έχει ισχυρές ενδείξεις και υποψίες περί… αμαρτιών.
Έτσι, δεν εξέπληξε κανέναν, όσο κι αν είναι ηχηρή ως πρωτοβουλία και εξέλιξη, ότι ο επικεφαλής της Αγίας Έδρας αποφάσισε να ορίσει ως “επίτροπο” των δραστηριοτήτων της Τράπεζας του Βατικανού, τον προσωπικό γραμματέα του, τον 55χρονο Μαλτέζο Αλφρεντ Χουερέμπ.
Ο Χουερέμπ θα παρακολουθεί τη δραστηριότητα των δυο Επιτροπών που ο Ποντίφικας επέλεξε να ερευνήσουν τις διεργασίες στην Τράπεζα του Βατικανού, θα έχει ωστόσο απευθείας πρόσβαση και στην καθημερινότητα των συναλλαγών.
Η “επανάσταση” συνεχίζεται στην Αγία Έδρα. Με έναν αστερίσκο: Ο Χουερέμπ ήταν “2ος” Γραμματέας και του Πάπα Βενέδικτου, σημερινού Επίτιμου Πάπα. Δηλαδή, εκείνου που όφειλε να γνωρίζει τι συνέβαινε στην Τράπεζα του Βατικανού…