Πάπας Φραγκίσκος: Το 2018, είχε εξεταστεί η επίσκεψη του Φραγκίσκου στη Βόρεια Κορέα, όταν ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν, είχε ανοίξει ένα γύρο διαπραγματεύσεων με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Χείρα φιλίας προς τη Βόρεια Κορέα έτεινε ο πάπας Φραγκίσκος, αναφέροντας ότι αν τον προσκαλέσει η Πιονγιάνγκ, δεν θα δίσταζε να επισκεφθεί τη χώρα και να εργαστεί για την ειρήνη.
«Όταν με προσκαλέσουν – και τους παρακαλώ να με προσκαλέσουν – δεν θα πω όχι. O στόχος είναι απλά να υπάρξει αδελφοσύνη», είπε ο ποντίφικας σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Νότιας Κορέας, το KBS.
Ο πάπας έχει ζητήσει πολλές φορές οι Κορεάτες να «εργαστούν για την ειρήνη». «Εσείς, ο λαός της Κορέας, έχετε υποφέρει από τον πόλεμο», ανέφερε.
Όταν είχε επισκεφτεί τη Νότια Κορέα το 2014, είχε πρωτοστατήσει σε λειτουργία για την επανένωση των δύο χωρών.
Το 2018, είχε εξεταστεί η επίσκεψη του Φραγκίσκου στη Βόρεια Κορέα, όταν ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν, είχε ανοίξει ένα γύρο διαπραγματεύσεων με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Τότε, ο Μουν – που είναι καθολικός – είχε δηλώσει ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ο Βορειοκορεάτης ηγέτης του είχε πει ότι θα υποδεχόταν «με ενθουσιασμό» τον ποντίφικα στη χώρα του. Ο πάπας είχε απαντήσει ότι θα αποδεχόταν μια επίσημη πρόσκληση.
Μετέπειτα, όμως, η Πιονγιάνγκ έκοψε τις επαφές με τη Σεούλ. Από τότε, οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν, ειδικά έπειτα από την εκλογή του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γεόλ, τον Μάιο.
Ο χριστιανισμός στη Βόρεια Κορέα
Το σύνταγμα της Βόρειας Κορέας επιτρέπει την ανεξιθρησκεία, αλλά απαγορεύεται κάθε θρησκευτική δραστηριότητα εκτός από θεσμούς και εκκλησίες που έχει «εγκρίνει» το κράτος.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, πριν τον διαχωρισμό της χερσονήσου, η Πιονγιάνγκ αποτελούσε θρησκευτικό και ιεραποστολικό κέντρο με μεγάλο αριθμό εκκλησιών και μια πλούσια χριστιανική κοινότητα. Την αποκαλούσαν, μάλιστα, «Ιερουσαλήμ της Ανατολής».
Ωστόσο, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτής της Βόρειας Κορέας και παππούς του Κιμ Γιονγκ Ουν, θεωρούσε τον χριστιανισμό απειλή και γρήγορα τον εκρίζωσε από τη χώρα.
Από τότε, το καθεστώς επιτρέπει σε καθολικές οργανώσεις να τρέχουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη χώρα, αλλά οι σχέσεις με το Βατικανό είναι ανύπαρκτες.
Πηγή: kathimerini.gr, Με πληροφορίες από AFP