Του Μανώλη Κείου
Ικανοποίηση επικρατεί στην Αγία Έδρα για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Πάπα στους Αγίους Τόπους και για τις επαφές που είχε εκεί, μεταξύ άλλων και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η ανακοινωθείσα συνάντηση-προσευχή στις 6 Ιουνίου στο Βατικανό με την κοινή παρουσία των προέδρων του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος αποτέλεσε την κορωνίδα των διπλωματικών διεργασιών που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Kύκλοι του Βατικανού, πάντως, θεωρούν επιτυχημένο το ταξίδι του Πάπα στους Αγίους Τόπους και για άλλους λόγους. Εστιάζουν στις σχέσεις Βατικανού-Φαναρίου και μεγάλο μερίδιο για την γενικότερη επιτυχία του ταξιδιού αποδίδουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Χααρετζ που χαρακτήριζε τον κ. Βαρθολομαίο ως τον άνθρωπο πίσω από την επιτυχία του ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου.
Πολύς λόγος στις επαφές Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου έγινε για την περίφημη χριστιανική ενότητα. Σε επίπεδο εντυπώσεων η σημαντικότερη στιγμή αυτού του προσκυνήματος ήταν η αγκαλιά μεταξύ Φραγκίσκου και Βαρθολομαίου, μια αγκαλιά που ερμηνεύτηκε ως αγκαλιά ανάμεσα στην Εκκλησία της Ανατολής και της Δύσης.
Και οι δύο βέβαια δεν παρέλειψαν να σημειώσουν και στην κοινή τους δήλωση πως υπάρχουν πολλά «τείχη» που τίθενται ορθωμένα. Κύκλοι του Βατικανού προσδιορίζουν ένα από αυτά τα… τείχη την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η συνάντηση στο Πανάγιο Τάφο ανάμεσα στους διαδόχους του Πέτρου και Aνδρέα ήταν ένα πνευματικό διάλειμμα από τις πολλές «πολιτικές» χειρονομίες.
Όπως δήλωσε ο κ.Βαρθολομαίος, η αγάπη διώχνει το φόβο και οι Χριστιανοί που αγαπούν ο ένας τον άλλο πρέπει να γίνουν “ένα παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο”. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Πάπας λέγοντας: “Ας μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να στερηθούμε την βάση της ελπίδας μας Ας μην στερήσουμε από τον κόσμο το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης!”.
Για την ημερομηνία του Πάσχα
Αυτό που ομολόγησε ο ίδιος ο Ποντίφικας μετά τη λήξη του ταξιδιού είναι πως οι δύο προκαθήμενοι συζήτησαν για την ημερομηνία του Πάσχα.
Ο Πάπας χαρακτήρισε “λίγο γελοίο” τη διαφορά μιας εβδομάδας στους πασχάλιους εορτασμούς και σημειώσε πως συζητήθηκε μεταξύ άλλων και αυτό το θέμα! Επίσης μίλησαν για την οικολογία, αλλά και την παιδοφιλία.
“Είμαστε όλοι θεολόγοι σε ένα νησί, και προχωράμε μαζί.Πρέπει να βοηθήσουμε, για παράδειγμα, με τις εκκλησίες. Ακόμη και στη Ρώμη, πολλοί Ορθόδοξοι χρησιμοποιούν καθολικές εκκλησίες. Μιλήσαμε για την πανορθόδοξη σύνοδο επειδή κάτι έχει να κάνει σχετικά με την ημερομηνία του Πάσχα.” δήλωσε ο Ποντίφικας.