Η έκτακτη σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας, αφιερωμένη στη ζωή και την εξέλιξη της οικογένειας, ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη αναβολή.
Το Βατικανό δεν θέλησε να πάρει ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά τα δύο κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν από τους καθολικούς επισκόπους τις δύο τελευταίες εβδομάδες:
Τη δυνατότητα των διαζευγμένων πιστών να μπορούν να κοινωνούν και το άνοιγμα της Εκκλησίας προς τους ομοφυλόφιλους και γενικότερα προς τα ομόφυλα ζευγάρια.
Οπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Εδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, «στα δύο αυτά θέματα δεν επετεύχθη η αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων», κάτι που σημαίνει ότι τυχόν οριστικές αποφάσεις αναβάλλονται για την τακτική σύνοδο, η οποία θα συνέλθει τον Οκτώβριο του 2015.
«Η Εκκλησία πρέπει να είναι σαν ένα σπίτι με την εξώπορτα πάντα ανοιχτή, χωρίς να απομονώνεται και να αποκλείεται κανείς», διαβάζουμε στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε στο τέλος των εργασιών της συνόδου.
Είναι σαφές, όμως, ότι ο πάπας Φραγκίσκος είναι πιο μπροστά, είναι πιο ανοιχτός και προοδευτικός από πολλούς καρδινάλιους και επισκόπους του. Οι αναφορές στη συμβολή των ομοφυλόφιλων στη ζωή της κοινωνίας και της Εκκλησίας -τις οποίες είχαμε διαβάσει στην έκθεση που αποτύπωνε την πορεία των εργασιών της συνόδου για την οικογένεια, πριν από μόλις πέντε ημέρες- εξαφανίστηκαν από το τελικό κείμενο.
Και όσον αφορά τη δυνατότητα να μπορούν οι διαζευγμένοι να συμμετέχουν στη ζωή της Εκκλησίας, χωρίς να στιγματίζονται ως αμαρτωλοί, δεν δόθηκε οριστικά πράσινο φως.
Βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σαφές, μια μεγάλη υπόγεια σύγκρουση. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μάλιστα, το συντηρητικό στρατόπεδο τις περασμένες ημέρες ζήτησε τη βοήθεια του «επίτιμου ποντίφικα», του Βενέδικτου. Ο οποίος, όμως, φέρεται να απάντησε ότι «ο πάπας είναι ο Φραγκίσκος και τις όποιες αποφάσεις τις λαμβάνει αποκλειστικά και μόνον εκείνος, χωρίς νουθεσίες και παρεμβάσεις».
Διάλογος και κατανόηση
Θα δούμε τώρα πώς θα εξελιχθεί το εκκλησιαστικό αυτό μπρα ντε φερ. Αν θα υπερισχύσει η θέση του Αργεντινού πάπα, σύμφωνα με την οποία το χριστιανικό μήνυμα επιβάλλει τον διάλογο και την κατανόηση με όσους μοιάζει να απέχουν σημαντικά από τις θέσεις μας, ή η πάγια προσέγγιση και άποψη όσων επαναλαμβάνουν ότι οι θέσεις της Εκκλησίας δεν πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές της κοινωνίας μας.
Θα πρέπει να διαπιστώσουμε, τέλος, κατά πόσον θα επηρεαστεί το Βατικανό από τις εξελίξεις του όμορου ιταλικού κράτους: ο δήμαρχος της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο, το Σάββατο, με ειδική, επίσημη τελετή αποφάσισε να εγγράψει στα μητρώα του δήμου της Ρώμης τους γάμους δεκαέξι ομόφυλων ζευγαριών που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό. Ο Μαρίνο το θεώρησε «επιβεβλημένη πράξη, που μαρτυρά την πρόοδο μιας χώρας και του πολιτισμού της».
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, επιμένει ότι οι καταχωρίσεις αυτές στα δημοτικά μητρώα δεν έχουν καμία απολύτως αξία, διότι η ιταλική νομοθεσία δεν τις προβλέπει.
«Ο Μαρίνο μοίρασε απλώς αυτόγραφα, τίποτα περισσότερο», είπε ο Ιταλός υπουργός.
Το θέμα της αναγνώρισης των σχέσεων των ομόφυλων ζυγαριών, όμως, παραμένει στην επικαιρότητα και αυτός είναι τελικά ο κύριος στόχος. Ο Ματέο Ρέντσι υπόσχεται πλήρη αναγνώριση, με νόμο που θα προβλέπει για τα ομόφυλα ζευγάρια δικαιώματα ανάλογα με εκείνα του γάμου, εκτός της υιοθεσίας. Μένει να δούμε, όμως, πότε θα εγκριθεί ο σχετικός νόμος, διότι ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός ξανάρχισε να δηλώνει (με τη γνωστή, σχετική δόση διγλωσσίας) ότι «θα γίνουν όλα, αφού, όμως, εγκριθούν πρώτα τα πιο επείγοντα μέτρα: η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η αναθεώρηση του ρόλου της Γερουσίας».