ΚΡΗΤΗ: Κρυμμένα στα ήσυχα σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου στο ελληνικό νησί της Κρήτης, μια πληθώρα από μακροχρόνιες χαμένες παραδόσεις κρατούν ακόμα τη μαγεία τους ζωντανή.
Μέσα σε αρχαία εργαστήρια, τεχνίτες, ακόμα και λαουτίστες εξακολουθούν να θησαυρίζουν τα μυστικά των τεχνών τους με φροντίδα και πάθος. Αυτό συμβαίνει με τον 87χρονο Γιώργο Χατζηπαράσκο, τον τελευταίο αρτοποιό της πόλης.
Μέσα σε ένα απλό βενετσιάνικο σπίτι με ψηλούς, λευκούς τοίχους και τεράστιους ανοιχτούς χώρους, αυτός ο τεχνίτης δουλεύει με το χέρι την εξαιρετικά λεπτή ζύμη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος όταν ήταν περίπου δώδεκα και συνέχισε να παράγει φύλλο σε όλη του τη ζωή. Εξακολουθεί να προκαλεί έκπληξη να βλέπεις πώς, κάθε πρωί, δουλεύει τη ζύμη στα δύο τεράστια τραπέζια του εργαστηρίου του, κάνοντάς την μερικές φορές να πηδήξει στον αέρα, για να πέσει στο τραπέζι σαν μεγάλο μπαλόνι.
Τα απογεύματα, μέσα σε ένα άλλο μικρότερο δωμάτιο του κτιρίου, ένα τεράστιο ζεστό χάλκινο τηγάνι που περιστρέφεται συνεχώς, ψήνει τη ρευστή ζύμη που αφήνει ο Χατζηπαράσκος να πέσει από πάνω σε σχήμα εκατοντάδων λεπτών κορδονιών, δίνοντας ζωή στο καταΐφι, μεταξύ Τα αγαπημένα γλυκά της Ελλάδας.
Δεκάδες τουρίστες περνούν από το μαγαζί του καθημερινά για να ρίξουν μια ματιά σε αυτές τις δεξιότητες, ενώ πολλές νοικοκυρές στην πόλη εξακολουθούν να προτιμούν το phyllo του όταν ετοιμάζουν σπιτικές πίτες , αντί να επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις σούπερ μάρκετ.
Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες και την ασταμάτητη άφιξη τεράστιων βιομηχανικών συστατικών, ο τελευταίος φυλλομάστορας του Ρεθύμνου , μαζί με τη σύζυγο και τον γιο του, συνέχισε την παράδοση των σπιτικών προϊόντων με υπέρτατο ενθουσιασμό και δέσμευση, παράγοντας έναν από τους πιο αγαπητούς θησαυρούς της Ελλάδας.
greekreporter.com