ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -Ο εορτασμός του Αγίου Παϊσίου Αγιορείτη ξεκίνησε στη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας πλήθη πιστών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Άγιος Παΐσιος, ένας από τους πλέον αγαπητούς σύγχρονους Αγίους της Ορθοδοξίας, τιμάται στις 12 Ιουλίου, ημέρα της κοίμησής του.
Του Γιώργου Θεοχάρη-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ποιος ήταν ο ταπεινός γέροντας που έγινε ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Ο Άγιος Παΐσιος γεννήθηκε ως Αρσένιος Εζνεπίδης στις 25 Ιουλίου 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Ελλάδα το 1924. Αφού υπηρέτησε στο στρατό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ακολούθησε τον μοναχισμό και έγινε μοναχός στο Άγιον Όρος. Εκεί έζησε μια ζωή ασκητική και αφιερωμένη στην προσευχή και τη βοήθεια των ανθρώπων. Ο Άγιος Παΐσιος κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 και ανακηρύχθηκε Άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2015.
ΣΟΥΡΩΤΗ ΣΗΜΕΡΑ 11/7/2024
Ο Εορτασμός στη Σουρωτή
Η Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παϊσίου, γίνεται το επίκεντρο της εορτής. Η συμμετοχή των πιστών είναι μεγάλη, καθώς οι προσκυνητές έρχονται να αποτίσουν φόρο τιμής και να ζητήσουν την ευλογία του Αγίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αγρυπνίες, Θεία Λειτουργία, παρακλήσεις και άλλες λατρευτικές ακολουθίες.
Προσκυνητές και Εμπειρίες
Πολλοί από τους προσκυνητές έχουν προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες για τα θαύματα και την πνευματική βοήθεια που έχουν λάβει από τον Άγιο Παΐσιο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων συγκεντρώνονται στη Σουρωτή, αναζητώντας παρηγοριά, θεραπεία και πνευματική καθοδήγηση.
Θρησκευτική και Κοινωνική Σημασία
Η εορτή του Αγίου Παϊσίου αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Ο Άγιος Παΐσιος είναι ένα σύμβολο της πνευματικότητας και της αγιότητας, και η τιμή προς αυτόν ενισχύει την πίστη και την αλληλεγγύη μεταξύ των πιστών.
Πνευματική Ουσία της Εορτής
Η εορτή δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για θρησκευτική λατρεία, αλλά και μια ευκαιρία για εσωτερική αναζήτηση και πνευματική ενίσχυση. Οι διδασκαλίες και οι συμβουλές του Αγίου Παϊσίου συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης για τους πιστούς. Ο Άγιος Παΐσιος τόνιζε τη σημασία της προσευχής, της ταπείνωσης και της αγάπης προς τον πλησίον, αξίες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητα.
Λειτουργικές Εκδηλώσεις και Τελετές
Οι λειτουργικές εκδηλώσεις στη Μονή περιλαμβάνουν μια σειρά από ακολουθίες που αρχίζουν με τον Εσπερινό και κορυφώνονται με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία την ημέρα της εορτής. Οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου και να συμμετάσχουν στις παρακλήσεις και τις αγρυπνίες, ζητώντας την ευλογία και τη βοήθειά του.
Ιστορικό και Πολιτισμικό Πλαίσιο
Η Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ιδρύθηκε το 1967 και από τότε έχει γίνει γνωστή ως το πνευματικό κέντρο που φιλοξενεί τον τάφο του Αγίου Παϊσίου. Η σχέση της Μονής με τον Άγιο Παΐσιο και η σημασία της για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς είναι ανεκτίμητη. Το μοναστήρι αποτελεί σημείο αναφοράς για τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ 2024
Το πρόγραμμα για την εορτή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου ανακοίνωσε η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου.
Στις 11 και 12 Ιουλίου 2024 γιορτάζει το Μοναστήρι της Σουρωτής, όπου βρίσκεται και ο Τάφος του Αγίου Παϊσίου, καθώς και τα λείψανα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου.
Όλο τον χρόνο, αλλά ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, όπως είναι η αρχική ονομασία της, δέχεται χιλιάδες κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδας, έχοντας φροντίσει με υποδειγματικό τρόπο για το προσκύνημά τους, με δεκάδες μικρά λεωφορεία να ανεβάζουν τους προσκυνητές στην Μονή, αλλά και δεκάδες εθελοντές να συνδράμουν στην εξυπηρέτηση των προσκυνητών.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων στη Μονή:
Την παραμονή 11 Ιουλίου (Πέμπτη) το μοναστήρι θα είναι ανοικτό από τις 10 το πρωί.
Το βράδυ της 11 Ιουλίου (Πέμπτη) θα τελεσθή αγρυπνία, η οποία θα αρχίση στις 8μμ.
Στις 12 Ιουλίου (Παρασκευή) το μοναστήρι θα είναι ανοικτό μέχρι τις 8μμ.
Την παραμονή 11 Ιουλίου (Πέμπτη), τα Ι.Χ. αυτοκίνητα δεν θα ανεβαίνουν στο μοναστήρι και μεταφορά των προσκυνητών στο μοναστήρι θα γίνεται με λεωφορείο.
Επίσης, προς διευκόλυνσή τους, η Μονή ενημερώνει ότι:
- Η είσοδος στο μοναστήρι δεν επιτρέπεται στις γυναίκες που φορούν παντελόνια, κοντές φούστες, αμάνικα και εξώπλατα.
- Οι γυναίκες να φορούν φούστα φαρδιά και μακριά, κάτω από το γόνατο. Το μοναστήρι δεν δίνει φούστες, μαντήλια ή οτιδήποτε άλλο.
- Δεν επιτρέπεται και η είσοδος στους άνδρες που φορούν βερμούδες, κοντά παντελόνια και αμάνικα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.
- Απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο
- Τέλος, καλό θα είναι όποιος επισκεφτεί τη Μονή να έχει μαζί του:
A. Ομπρέλα για τον ήλιο, σε περίπτωση που φθάσει νωρίς.
Β. Ζακέτα ή σάρπα, αν μείνει στην αγρυπνία, γιατί το βράδυ έχει δροσιά.