Η ελληνική κυβέρνηση υπηρετεί αταλάντευτα και στηρίζει την παρεμβατική δυναμική των διακοινοβουλευτικών θεσμών, όπως ανέφερε σήμερα, στα Χανιά, χαιρετίζοντας τις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στην περιοχή της Γεωργιούπολης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση του εκ Κρήτης ορμώμενου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει συνειδητοποιήσει πλήρως πως ο ελληνισμός της διασποράς και οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες απανταχού της γης λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της εθνικής μας ισχύος. Μία εθνική ισχύ σταθερά προσανατολισμένη στον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, της διατήρησης της διεθνούς ισορροπίας δυνάμεων, προσανατολισμένη στην ενίσχυση της συνεργασίας τόσο με τις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο, στην προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ζωής που αποτελούν το πανανθρώπινο και σταθερό μήνυμα της ρθόδοξης χριστιανικής πίστης».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως φύλλου, φυλής, χρώματος και θρησκευτικών πεποιθήσεων, που αποτελεί τον βασικό σκοπό του υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, είναι ταυτόχρονα και οι αξίες και οι αρχές της κοινής ορθόδοξης πίστης μας, του χριστιανισμού».
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των κοινοβουλευτικών θεσμών, που -όπως υπογράμμισε- προάγουν τις κοινές μας αρχές και απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις για μία Ευρώπη του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.
Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για την οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, στην έξαρση των μεταναστευτικών ροών και την υγειονομική κρίση, στην οποία -όπως σημείωσεπ η ορθόδοξη κοινότητα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. «Αποδείχθηκε επαρκής και εσωτερικά ενωμένη, ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, καθώς η ίδια διακήρυξε ότι από την υγειονομική κρίση δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί», είπε χαρακτηριστικά.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Τσιάρας τόνισε την ανάγκη ο κόσμος να σχεδιάσει το κοινό μέλλον του και επεσήμανε ότι οι διακοινοβουλευτικοί θεσμοί μπορούν και προάγουν τη συνεργασία κρατών και λαών.
Μίλησε για τις προκλήσεις και απειλές που -όπως υποστήριξε- ορθώνονται μέσω της νέας οθωμανικής έντασης με διωγμούς χριστιανικών πληθυσμών και βεβήλωση μνημείων όπως η Αγία Σοφία, υπογραμμίζοντας πως η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας μπορεί να διευρύνει τον παρεμβατικό ρόλο της και να αναπτύξει μέσα από τη διεύρυνση συνεργασιών μία παρεμβατική δυναμική.
Οι εργασίες της Συνέλευσης συνεχίζονται με τοποθετήσεις των συμμετεχόντων και θα ολοκληρωθούν το αύριο, Σάββατο 24 Ιουλίου, με την έκδοση του ψηφίσματος.