ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΚΕΑ
Του Μανώλη Κείου για το “ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ”
Αν τώρα το καλοκαίρι ο δρόμος σας σάς φέρει κατά την Τζιά ευλογία θα ήταν να επισκεφθείτε το σπήλαιο του Αγίου Τιμόθεου στον Άγιο Παντελεήμονα. Εκεί, δηλαδή, που ασκήτεψε μέχρι τη δύση του βίου του ο εκ Καλάμου Αττικής σοφός ιεράρχης του Ευρίπου, θεοφόρος κτίτωρ της Μονής Πεντέλης (1510 -1590).
Μεταξύ των περιοχών Ελληνικά και Κάτω-Μεριά, σε απόσταση περίπου 2.5 χιλιομέτρων από τα Ελληνικά, υπήρχαν τα ερείπια της μονής του Αγίου Τιμόθεου (αρχές 12ου αιώνα). Σήμερα στη θέση της μονής έχει κτιστεί μια πέτρινη εκκλησία, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της πετρόκτιστης αρχιτεκτονικής. Ακριβώς δίπλα , όπως φαίνεται κα ιστις φωτογραφίες, υπάρχει η σπηλιά στην οποία, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, διέμενε ο Αγιος Τιμόθεος.
Το θαυμαστό γεγονός
Εκεί βρίσκεται και μια μικρή γούρνα με νερό. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση παρατηρείται το ανεξήγητο φαινόμενο να εμφανίζεται νερό στο εσωτερικό του σπηλαίου μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πως έφτασε
Σύμφωνα με τα…κιτάπια και τις ιστορίες των ντόπιων περί του 1582 έφτασε ο Άγιος Τιμόθεος στο νησί με μια μισο-κατεστραμμένη βάρκα και χρησιμοποιώντας το ράσο του απλωμένο πάνω στη ράβδο του αντί για ιστίο.
Ο Άγιος εκοιμήθη στις 16 Αυγούστου 1590 και αρχικά ενταφιάστηκε μέσα στο ναϊδριο του Αγίου Παντελεήμονος στην Τζιά. Κατόπιν το ιερό λείψανο του Αγίου Τιμοθέου μεταφέρθη στη Μονή Πεντέλης μετά από εμφάνιση του Αγίου στο όνειρο ενός μοναχού της Μονής Πεντέλης. Το μυρωμένο ιερό λείψανο διετηρείτο μέχρι τη πολιορκία της Ακροπόλεως από τους Τούρκους , τον Ιούλιο του 1821. Μετά τη πολιορκία σώθηκε μόνο η αγία Κάρα του και η εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσης. Η θαυματουργή Κάρα του Αγίου σώζεται στη Μονή Πεντέλης εντός λειψανοθήκης σε ασημένια βάση με σταυροειδές έλασμα στην κορυφή.