Στη χρηματοδότηση δράσεων προβολής του προσκυνηματικού τουρισμού μέσα από τις νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα μέσα από εφαρμογές για “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται τις προσεχείς μέρες να γίνει γνωστή και η σχετική πρόταση, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος “‘Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς”, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, με αφορμή το 2ο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης “Philoxenia”, στη Θεσσαλονίκη.
Πρόσθεσε πως οι εφαρμογές για την προβολή προσκυνηματικών μνημείων και κειμηλίων θα αναπτυχθούν από εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού στο πλαίσιο συνεργασιών με φορείς που θα επιδείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον, όπως μητροπόλεις, μοναστήρια ή προσκυνηματικοί ναοί.
“Αντίστοιχες εφαρμογές υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και καιρό στο εξωτερικό. Είναι γνωστή η περίπτωση της προβολής ναών και μνημείων στην περιοχή Σαντιάγο Ντε Κομποστέλλα της Ισπανίας” αναφέρει ενδεικτικά.
Το θέμα όμως της χρήσης της τεχνολογίας για την προβολή των θρησκευτικών μνημείων και των προορισμών του προσκυνηματικού τουρισμού δεν είναι άγνωστο στο εσωτερικό της χώρας.
Πριν από δύο χρόνια, μητροπόλεις και φορείς από τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Θράκης ξεκίνησαν μια συνεργασία για την δημιουργία ενός καινοτόμου ηλεκτρονικού χάρτη των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, σε μια προσπάθεια προβολής όλων των θρησκευτικών τουριστικών προορισμών του τόπου.
Στο κοινό εγχείρημα συνεργάστηκαν οι Μητροπόλεις: Αλεξανδρουπόλεως (ως επικεφαλής του προγράμματος), Ζιωνών και Νευτροκοπίου Δράμας, Νεαπόλεως και Σταυροπόλεως, Νευροκοπίου Βουλγαρίας, το Πολυτεχνείο Ξάνθης, το Ερευνητικό Κέντρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (IPET) και το πανεπιστήμιο Νεφορίτ Ρίλσκι της Βουλγαρίας.
“Η συνεργασία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, έγιναν μεγάλες προσπάθειες για τη συγκέντρωση του υλικού και πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ο διαδικτυακός τόπος μέσω του οποίου θα μπορεί οποιοσδήποτε να παίρνει πληροφορίες για το προσκύνημα που θέλει να επισκεφθεί” επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, ‘Ανθιμος.
Βασικότεροι σταθμοί του χάρτη των θρησκευτικών μνημείων του θρακικού χώρου είναι, άλλωστε, η Κοσμοσώτηρα Φερών, ο Αγιος Γεώργιος Χατζηντίμοβο στη Βουλγαρία, η Μονή Εικοσιφοίνισσας Δράμας, ο Αγιος Δημήτριος Διαβατών και ο Ιερός Ναός Αποκάλυψης της Θεοτόκου Ζίχνης Σερρών.
Το έργο υπό τον τίτλο “Κοινές διαδρομές θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από εθνικούς πόρους.
Αναζητούνται συνεργασίες για την τουριστική βάση δεδομένων της Βόρειας Ελλάδας
Στο μεταξύ, συνεργασίες για την υλοποίηση του εγχειρήματος της δημιουργίας μιας τουριστικής βάσης δεδομένων για τη Β.Ελλάδα αναζητούν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ).
Οι σχετικές εξαγγελίες είχαν γίνει τον περασμένο Μάρτιο, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ωστόσο από τότε οι διαδικασίες κινήθηκαν με αργούς ρυθμούς καθώς υποστηρίχθηκαν μόνο από τους πόρους του Πανεπιστημίου και της Αναπτυξιακής.
“Αν υπάρξουν και άλλοι φορείς που θα αντιληφθούν τη σκοπιμότητα και τη σημασία του έργου, τότε θα προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς” επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου, Νικόλαος Μουσιόπουλος και κάνει γνωστό πως αναζητούνται συνεργάτες στους χώρους των ενώσεων ξενοδόχων, του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και άλλων φορέων.
Ο ίδιος τονιζει πως: σε κάθε περίπτωση, μια τουριστική βάση δεδομένων, όπως αυτή που σχεδιάζεται, θα δίνει τη δυνατότητα παρουσίασης συγκεκριμένων τουριστικών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών διαδρομών και των προσκυνημάτων.
Παράλληλα θα προσφέρει ιδέες και ευκαιρίες σε πιθανούς επενδυτές για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων (περιηγήσεις, αθλητικές δραστηριότητες, ολιγοήμερα ταξίδια κλπ.).
“Εχουν ήδη δημιουργηθεί κάποιες δοκιμαστικές ιστοσελίδες και εφόσον προκύψουν συνεργασίες, το εγχείρημα θα μπορέσει να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ακόμη και το ερχόμενο καλοκαίρι” προσθέτει.