Οι ήχοι της βυζαντινής μουσικής είναι οχτώ
Και είναι οι έξεις
Πρώτος
Δεύτερος
Τρίτος
Τέταρτος
Πλάγιος του πρώτου
Πλάγιος του δευτέρου
Πλάγιος του τρίτου ( ΒΑΡΥΣ)
Πλάγιος του τετάρτου
Κάθε ήχος έχει το δικό του αναστάσιμο απολυτίκιο με αυτό τον τρόπο μπορείτε εύκολα να ξεχωρίσετε σε ποιον ήχο είστε , η για ποιον ήχο μιλάμε.
Και τα οχτώ αναστάσιμα απολυτίκια θα πρέπει να τα γνωρίζετε και τουλάχιστον να τα ξέρετε απέξω γιατί αυτά είναι η βάση του κορμού για όλα τα υπόλοιπα πάνω σε αυτά στηρίζονται όλα τα υπόλοιπα και ειδικά ο κάθε ήχος .
Στην εκκλησιά κάθε Κυριακή ψάλλουμε και ένα διαφορετικό ήχο με τη σειρά του ο καθένας και ξανά από την αρχή κάνοντας ένα κύκλο εκτός όταν πέφτει Κυριακή και μεγάλη εορτή τότε ψάλλουμε διαφορετικά το τι θα ψάλλουμε μας το λέει το βιβλίο που λέγετε (τυπική διάταξης) και είναι διαφορετικό κάθε χρόνο πωλείτε στα χριστιανικά βιβλιοπωλεία .
Αυτό το βιβλίο μας καθοδηγεί και μας λέει ακριβώς τι θα ψάλλουμε κάθε μέρα του έτους. Πολύ χρήσιμο το έχουν όλα τα αναλόγια των ναών.
Η πρώτη λοιπόν προσπάθεια για να ανέβουμε στο αναλόγιο είναι να μπορούμε να διαβάζουμε τα διάφορα κείμενα σωστά και καθαρά με καλό τονισμό διότι όλα είναι στην καθαρεύουσα και αν αλλάξουμε τόνο μπορεί να ακουστή κάτι άλλο και όχι το σωστό , ένα βιβλίο που μπορεί να σας λύσει τη γλώσσα είναι το ψαλτήριο εκεί μέσα περιέχονται όσα διαβάζουμε και ψάλλουμε Στην εκκλησιά
{youtube}iIJJmTz89qI{/youtube}