ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ: Πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η Σαρακοστή του Πάσχα; Γιατί ονομάζεται Σαρακοστή ή Τεσσαρακοστή; Τι επιτρέπεται να φάμε στην Σαρακοστή του Πάσχα; Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα ή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας; Τρώγονται τα μαλάκια μέσα στην Σαρακοστή;
Πώς γίνεται κανονικά η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής; Πότε επιτρέπεται να τρώμε ελαιόλαδο μέσα στην Σαρακοστή; Ποιος επιτρέπεται να τρώει αρτύσιμο φαγητό μέσα στην Σαρακοστή και γιατί;
Στην ζωή μας υπάρχουν περίοδοι που χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες που κάνουμε για να πετύχουμε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Η περίοδος αυτή της εντατικοποίησης των όσων κάνουμε ή δημιουργούμε έχουν στόχο την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος. Μέσα σε αυτή την περίοδο καταβάλλουμε κάθε μας προσπάθεια και δύναμη, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.
Η Σαρακοστή του Πάσχα ή αλλιώς η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή προ του Πάσχα είναι μια περίοδος που έχει καθοριστεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας για πνευματική άσκηση. Είναι η περίοδος που εντατικοποιούμε όλα τα πνευματικά γυμνάσματα, (νηστεία, προσευχή, μετάνοια, αγρυπνία κ.α.), για να ενδυναμώσουμε την ψυχή μας.
Όπως ακριβώς πηγαίνει ο άνθρωπος στο γυμναστήριο για άσκηση και να ενδυναμώσει διάφορα μέρη του σώματος, (τρικέφαλους, δικέφαλους, μηρούς, χέρια και πόδια, αντοχή στο τρέξιμο κ.α.), έτσι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να γυμνάσει την ψυχή με σκοπό να μπορέσει να ενωθεί με τον Θεό. Η διαφορά της γύμνασης του σώματος και της γύμνασης της ψυχής είναι στο αποτέλεσμα.
Στην πρώτη περίπτωση ο άνθρωπος γυμνάζει το σώμα του από ίδιον θέλημα, για να αρέσει και να αρέσκεται. Να δείχνει ότι έχει καλό και όμορφο σώμα, να δείχνει την μυϊκή του δύναμη, μόνο και μόνο για επίδειξη, υποκινούμενος από την υπερηφάνεια, την εγωπάθεια, την φιλαυτία. Και το αποτέλεσμα είναι πρόσκαιρο, όσο κρατάει η περίοδος της γυμναστικής.
Σαρακοστή: Ποιος είναι ο σκοπός της; Η γύμναση της ψυχής έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχία που κρατά αιώνια. Διότι αυτός που θα επιτύχει τον στόχο του μέσα στην Σαρακοστή και το βράδυ της Ανάστασης ενωθεί με το Φως που είναι ο Χριστός, τότε θα έχει χαρά, ευτυχία, γαλήνη, ηρεμία, αγάπη, ζωή που κρατά αιώνια. «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών».
Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ
Τρίκορφο Φωκίδος