Του Κώστα Παππά
Πριν από λίγες ημέρες η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξέλεξε τον μητροπολίτη Δυτικής Ευρώπης κ. Ιωάννη στον θρόνο του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Ο 57χρονος πολλά υποσχόμενος νέος Πατριάρχης Αντιοχείας μιλάει άριστα την ελληνική γλώσσα, θεωρείται πράος και συνετός άνθρωπος (για όσους τον γνώρισαν από κοντά) και σημαντικός θεολόγος.
Οι σχέσεις του με τον ελλαδικό χώρο είναι πολλές, καθώς στο βιογραφικό του σημειώνεται ότι έκανε το διδακτορική του διατριβή στη Θεολογική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η υπηρεσία του αγίου Βαπτίσματος: μια ιστορική, θεολογική και λειτουργική μελέτη» και μάλιστα δημοσίευσε τη διατριβή αυτή στα ελληνικά. Παράλληλα με τη διατριβή του απέκτησε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής στη σχολή της Εκκλησιαστικής Μουσικής στη Θεσσαλονίκη. εν είναι μόνο αυτή όμως η επαφή του με την Ελλάδα, καθώς ο νέος Πατριάρχης εκάρη μοναχός στο Αγιον Ορος από τον ηγούμενο της Αγιορειτικής Μονής του Αγίου Παύλου, αρχιμανδρίτη Παρθένιο, κατά τα έτη της παραμονής του στην αθωνική πολιτεία την περίοδο 1980-1983.
Αυτή του η παραμονή τον έφερε κοντά στις αγιορειτικές παραδόσεις, στη ζωή και στο τυπικό στον Αθω.
Ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Τρίτος μίλησε στη «δημοκρατία» για την εμπειρία της συνάντησής του με τον νέο Πατριάρχη, όταν αυτός τον επισκέφθηκε στο γραφείο του με τον αδελφό του, μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλο, ο οποίος, σημειωτέον, ήταν από τους διεκδικητές του θρόνου στην πρόσφατη εκλογή.
Ο κ. Τρίτος μίλησε για έναν «ελληνομαθή, πολιτισμένο και πολύ ευγενικό άνθρωπο», κάνοντας επίσης την εκτίμηση ότι «με την εκλογή του θα υπάρξει σίγουρα μια στροφή υπέρ των Ελλήνων της περιοχής, που αντιμετώπιζαν προβλήματα κατά το παρελθόν».
Είναι σε όλους γνωστό ότι ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας αναλαμβάνει τις τύχες των ορθοδόξων της περιοχής σε μια πολύ κρίσιμη ιστορική καμπή για τους πληθυσμούς της περιοχής, με τα σύννεφα της βίας και του πολέμου να συγκεντρώνονται και πάλι απειλητικά, και είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στον θρόνο της Αντιοχείας ένας γεφυροποιός και ειρηνοποιός Πατριάρχης διαδέχθηκε έναν επίσης γεφυροποιό και ειρηνοποιό Πατριάρχη.
«Πιστεύουμε στον διάλογο. Αυτός είναι ο σκοπός στον οποίο προσβλέπουμε όλοι, στη Συρία και εκτός της χώρας» δήλωσε ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Η σχέση μας με τις άλλες εκκλησίες είναι πολύ σημαντική για μας και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή με τους αδελφούς μας μουσουλμάνους.
Είμαστε μία μόνο οικογένεια και η τύχη μας είναι κοινή» πρόσθεσε.