ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ: Η Εκκλησία μας τιμά κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου την μνήμη της Θαυματουργής Αγίας Παρασκευής. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί ναοί και μοναστήρια τα οποία είναι αφιερωμένα στην Προστάτιδα των ματιών
Δείτε αναλυτικά:
Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Ροδολίβους Σερρών
Θεωρείται ένα από τα παλιότερα Μοναστήρια της πατρίδας μας. Είναι το πρώτο γυναικείο μοναστήρι στο χώρο της Μακεδονίας. Έχει βαθιές ρίζες και με το κέντρο του Μοναχισμού της Ορθοδοξίας, το Αγ. Όρος.
Σε ημερολόγιο της Μονής Ιβήρων, αναφέρεται ότι το 1345 ο Κράλλης της Σερβίας Στέφανος Δουσάν επεκύρωσε τη Ιερά Μονή στην Ιερά Μονή Ιβήρων. Επίσης προ πεντακοσίων ετών, εφέρετο ως μετόχι της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου. Μέχρι το έτος 1924 καταστράφηκε πολλές φορές από διάφορους κατακτητές. Μέχρι τότε η Μονή ήταν ανδρική με πολλούς Μοναχούς.
Το έτος 1924, με τον ξεριζωμό του Πόντου, έρχονται στη Μονή έξη (6) Μοναχές από το Μοναστήρι Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στα Ίμαιρα του Πόντου. Η Μονή ήταν εντελώς ερειπωμένη. Το μόνο που υπήρχε ήταν το κτίριο του ναού και μερικές εικόνες. Οι Μοναχές μετέφεραν στη νέα πατρίδα ό,τι μπόρεσαν από την Ι.Μ.Προδρόμου.
Από εκεί και πέρα το Μοναστήρι άρχισε να ανοικοδομείται, υπό τις ευλογίες του μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Σπυρίδωνος. Η τρίτη επαναλειτουργία και ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής, άρχισε προ δεκατριών ετών με τον ερχομό εις αυτήν της Καθηγουμένης Μαριάμ Ανδρεάδου μοναχής καταγουμένη εκ Δράμας, μετά την κατά σάρκα μητέρα αυτής Θεοφανούς μοναχής (τρίτες κτητόρισσες της Ιστορικής Μονής) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την προσθήκη πολλών κτιρίων. Τη σημερινή του μορφή οφείλει στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της τωρινής Ηγουμένης, που από το 1988 μετέτρεψε τη Μονή σε πραγματικό εργοτάξιο. Είναι το πρώτο γυναικείο μοναστήρι στο χώρο της Μακεδονίας. Σήμερα μονάζουν στη Μονή δεκατέσσερις (14) Μοναχές που ασχολούνται με αγιογραφία, εργόχειρο κ.λ.π. Στους ξενώνες της, μπορούν να διανυκτερεύσουν μόνο οργανωμένα γκρουπ.
Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου
Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου χτίστηκε πάνω στα θεμέλια βυζαντινού ναού της αγίας Παρασκευής, τα οποία βρέθηκαν μετά την εμφάνιση και υπόδειξη της αγίας στην ευλαβέστατη χωρική Χρυσούλα Κύπτη (1932). Απέχει από την πόλης της Πτολεμαΐδας περί τα 15 λεπτά και βρίσκεται στα όρια των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μηλοχωρίου και Φούφα. Αρχικά ήταν ένα μικρό προσκύνημα, γρήγορα όμως, εξαιτίας των πολλών θαυμάτων που επιτελούνταν, έγινε το θρησκευτικό κέντρο της περιοχής της Εορδαίας. Το 1966 με υπουργική απόφαση (27981/5-3-1699, ΦΕΚ 233/13/1966) ο Μητροπολίτης Βασίλειος μετέτρεψε το προσκύνημα σε Iερά Μονή. Εν ενθρόνιση του Μητροπολίτη Φλώρινας Αυγουστίνου έγινε αφορμή η Μονή να γνωρίσει κτηριακή και πνευματική άνθηση.
Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Κορωνείας
Κοντά στο χωριό Σωληνάρι της Βοιωτίας, σώζεται επ’ ονόματι της Αγίας Παρασκευής παλαιός σταυρόσχημος Ναΐσκος με τρούλλο, ο οποίος χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Το 1970 στο χώρο εγκαταστάθηκε μικρή συνοδεία. Η αδελφότητα χάρη στην παρουσία και την άοκνη προσπάθεια της μακαριστής Γερόντισσας Αγάπης ανήγειρε νέο Ναό προς τιμήν της Αγίας, εξωράισε τον τόπο της παλαιάς Μονής, αναγείροντας το σημερινό Μοναστηριακό συγκρότημα. Η Ιερά Μονή εορτάζει στις 26 Ιουλίου.
Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων
Η ανδρική Ιερά Κοινοβιακή Μονή της Αγίας Παρασκευής στα Μέγαρα βρίσκεται στην βορειοανατολική πευκόφυτη πλαγιά των Γερανείων Όρεων, πάνω στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Μαζίου – Αλεποχωρίου και απέχει 17 χιλ. από τα Μέγαρα και 6 χιλ. από την παραλία Αλεποχωρίου. Η μονή ιδρύθηκε το 1988 στον χώρο, όπου σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε αρχαία χριστιανική κοινότητα.
Σήμερα η μονή αριθμεί 9 αδελφούς με Ηγούμενο τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Κουλουριώτη. Από την Αδελφότητα επίσης προέρχεται και ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος Στεργίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Πρώτος Ηγούμενος της μονής υπήρξε ο οσιότατος Γέροντας των Μεγάρων, μακαριστός π. Δαμασκηνός Κατρακούλης.
Η αδελφότητα έχει επίσης εκδώσει τέσσερα βιβλία τα οποία διέθεσε εκτός εμπορίου, μέσω των ιδίων εκδόσεων «Ευεργέτιδος»: α) τους λόγους και τις γραφές του πρώτου Ηγούμενου της μονής Αρχιμ. Δαμασκηνού Κατρακούλη με τίτλο «ΩΔΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ» το 1998, β) τους λόγους, τις γραφές και τα κηρύγματα του Σεβ. Μητροπολίτη Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου, με τίτλο «ΕΚΛΟΓΑΡΙΟΝ» το 1999, γ) τους λόγους προς μοναχούς & Μοναχικά κείμενα του Οικομενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με τίτλο «ΙΕΡΟΝ ΣΤΗΛΟΓΡΑΦΗΜΑ» το 2000 και δ) κείμενα & λόγους των αδελφών της μονής για τον μακαριστό Γέροντα Δαμασκηνό, με τίτλο «ΥΙΙΚΟΝ ΟΦΛΗΜΑ» το 2002.
Μονή Αγίας Παρασκευής Μονοδένδρι Ιωαννίνων
Στο Μονοδένδρι, στο χείλος του γκρεμού της χαράδρας του Βίκου, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που είναι από τα αρχαιότερα της Ηπείρου.
Ένα όμορφο γκαλντερίμι μας οδηγεί στην είσοδο της μονής που χτίστηκε το 1412 από τον Μιχαήλ, Βοεβόδα. Πρόκειται για πραγματικό μοναστήρι – φρούριο: Καμαρωτή πύλη, κτίσματα πέτρινα, καλοχτισμένα κελιά, πηγάδι, καταπακτή, κ.λ.π. που σε όλα κυριαρχεί το περίτεχνο χτίσιμο της πέτρας.
Η εκκλησία έχει παλιές τοιχογραφίες, ξύλινο ζωγραφισμένο τέμπλο και τοιχογραφίες. Στην αριστερή πλευρά είναι ζωγραφισμένοι ο κτήτορας Βοεβόδας, η γυναίκα του και η κόρη του Παρασκευή, που κατά την παράδοση, μόνασε εδώ.
Το μοναστήρι με τις παράπλευρες σπηλιές ήταν καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Η ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου και του μοναστηριού, με κορύφωμα τη χαράδρα του Βίκου, προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Σήμερα το μοναστήρι είναι έρημο.
Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Πούντας
Στη Χόχλα, στον κάμπο του Φαναρίου, κοντά στο Καναλλάκι Πρεβέζης, είναι χτισμένο το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος, που διοικητικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, Γερομερίου, Μαργαριτίου και Πάργας.
Δὲν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίσθηκε η Ιερά Μονή Πούντας ούτε πού οφείλει το όνομά της.
Υπήρξε πλούσια Μονή και μέχρι τὸ 1913 συντηρούσε Σχολαρχείο.
Σύμφωνα με την παράδοση, στην Ιερά Μονή, μαρτύρησε η Αγία Παρασκευή και εκεί υπάρχει και ο τάφος της (στο δεξιό κλίτος του καθολικού).
Δίπλα στον Τάφο βρίσκεται και η μεγάλη ωοειδής πέτρα πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Αγία προσευχομένη κατά την στιγμή του αποκεφαλισμού της και όπου πολλά θαύματα γίνονται κατά καιρούς στους διαφόρους προσκυνητές.
Ο Ναό της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη
Στη φημισμένη κοιλάδα των Τεμπών ανάμεσα από τον Όλυμπο και την Όσσα (Κίσσαβο) και περίπου στο κέντρο βρίσκεται η γνωστή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε περίπου το 1910 από τον Ο.Σ.Ε. με τη χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών υπαλλήλων.
Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται η μικρή σπηλιά όπου είναι και το αρχικό προσκύνημα, όπου στο τέλος της σπηλιάς από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Η σπηλιά είναι τόσο μικρή που κάθε φορά χωράει μετά βίας μόνο ένας άνθρωπος.
Στην ίδια θέση προϋπήρχε Προσκύνημα της ίδιας στην ίδια φυσική σπηλιά και το Αγίασμα σε βαθιά οπή, όπως και σήμερα. Κοντά στη σπηλιά αναβλύζουν άφθονα νερά πηγής.
Το σπήλαιο βρίσκεται στην πλευρά του Ολύμπου. Στην θέση που βρίσκεται είναι απρόσιτο από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ προσιτό από την Κισσάβεια πλευρά όπου βρίσκεται και η κρεμαστή γέφυρα, η οποία ανακατασκευάστηκε και το καλοκαίρι του 2004 γίνανε τα εγκαίνια.
Η σιδερένια πεζογέφυρα που πρέπει να διασχίσετε αν θέλετε να επισκεφθείτε την εκκλησία κατασκευάστηκε το 1960, μέχρι τότε οι πιστοί μεταφερόντουσαν στην αντίπερα όχθη του Πηνειού μέσω βάρκας ή από μία μικρή ξύλινη γέφυρα.