Ασθένεια: Να φοβόμαστε την ασθένεια; Πρόσεχε τι είπε ο Χριστός στον παράλυτο: «Δες, έγινες καλά, μην αμαρτάνεις πλεόν, για να μην σου συμβεί κάτι το χειρότερο» (Ιωαν. 5,14). Τι πληροφορούμαστε απ’ αυτά τα λόγια του Χριστού;
Να φιλοσοφείς την αρρώστια… και να την θεωρείς παιδαγωγία για το συμφέρον σου… Άφησε το σώμα να πάσχει τα δικά του, αφού οπωσδήποτε, ή τώρα ή αργότερα, θα διαλυθεί σύμφωνα με τον φυσικό νόμο. Την ψυχή όμως κράτα την ψηλά, και με τους λογισμούς να βρίσκεσαι μαζί με τον Θεό. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
Πονώ στην αρρώστιά μου, αλλά χαίρομαι. Η χαρά αυτή είναι η χαρά του Χριστού, που γεμίζει την ψυχή του δοκιμαζόμενου πιστού, γι’ αυτό και είναι ανεξήγητη για τον άνθρωπο που δεν πιστεύει στον Χριστό. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
Ο Θεός δίνοντας μια κακιά αρρώστια στον άνθρωπο, του κόβει την αμαρτία. Έτσι ή θα έχει ελαφρότερη κόλαση ή θα σωθεί αν μετανοήσει. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Αν επισκεφθείς γιατρό και θελήσεις να ρωτήσεις, θα μάθεις ότι όλες σχεδόν οι αρρώστιες, έχουν αιτία την πολυφαγία. Από που γεννιούνται οι παντός είδους αρρώστιες και οι διαστροφές των μελών; Δεν είναι απ’ αυτό, από το ότι δηλαδή, ξεπερνώντας την ανάγκη, φορτώνουμε με βαρύ φορτίο την κοιλιά μας; (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Πάντοτε ο Θεός όταν αμαρτήσει η ψυχή, τιμωρεί το σώμα. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Όσο περισσότερο παθαίνει το σώμα, τόσο και πιο αγαθές ελπίδες έχει η ψυχή. Και γίνεται λαμπρότερη, όπως ακριβώς το χρυσάφι, που παραμένει περισσότερο στην φωτιά. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Να φοβόμαστε όχι την εξωτερική ασθένεια, αλλά τα αμαρτήματα, εξαιτίας των οποίων προήλθε η ασθένεια. Να φοβόμαστε την ασθένεια της ψυχής και όχι του σώματος. (Άγιος Κλήμης Αλεξανδρείας)
Η αμαρτία είναι φοβερό πράγμα και καταστρέφει την ψυχή. Πολλές φορές μάλιστα το κακό ξεχειλίζει, και επεκτείνεται και στο σώμα. Αυτό συμβαίνει για τον έξης λόγο: Συνήθως, όταν η ψυχή μας υποφέρει, εμείς παραμένουμε αναίσθητοι, ενώ όταν το σώμα πάθει, έστω και μικρή βλάβη, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να θεραπεύσουμε την αρρώστια, επειδή ακριβώς την αισθανόμαστε. Γι’ αυτό πολλές φορές ο Θεός τιμωρεί το σώμα για τα αμαρτήματα της ψυχής, ώστε με την πληγή του κατωτέρου (δηλαδή του σώματος), να τύχει κάποιας θεραπείας και το ανώτερο, δηλαδή η ψυχή. Πραγματικά, η αρρώστια θλίβει τον άνθρωπο, τον ταπεινώνει και τον κάνει να θυμηθεί τον Θεό. Καταφεύγοντας ο άνθρωπος στον Θεό, βρίσκει μαζί με την υγεία του σώματος και την υγεία της ψυχής. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Πρόσεχε τι είπε ο Χριστός στον παράλυτο: «Δες, έγινες καλά, μην αμαρτάνεις πλεόν, για να μην σου συμβεί κάτι το χειρότερο» (Ιωαν. 5,14). Τι πληροφορούμαστε απ’ αυτά τα λόγια του Χριστού; α) Ότι το νόσημά του, ο άρρωστος το απέκτησε από τις αμαρτίες του β) ότι είναι αληθινός ο λόγος περί της κολάσεως και γ) ότι η τιμωρία είναι μακροχρόνια και διαρκής. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Ας μην δυσανασχετούμε, ούτε να δειλιάζουμε όταν μας συμβεί κάτι απροσδόκητο (αρρώστια), αλλά ας αφήνουμε Αυτόν που τα γνωρίζει καλά αυτά, να δοκιμάζει στην φωτιά την ψυχή μας, όσο καιρό θέλει. Διότι αυτό το κάνει, για το συμφέρον και την ωφέλεια των δοκιμαζόμενων… Ένας γιατρός είναι γιατρός, όχι μόνον όταν λούζει και τρέφει τον άρρωστο… αλλά και όταν καυτηριάζει και κόβει… Γνωρίζοντας λοιπόν, ότι ο Θεός είναι περισσότερο φιλόστοργος από όλους τους γιατρούς, μην εξετάζεις με περιέργεια, ούτε να ζητάς από Αυτόν λόγο για την θεραπεία. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Να μην σκανδαλιζόμαστε όταν βλέπουμε σπουδαίους και ενάρετους ανθρώπους να είναι άρρωστοι. Διότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για το συμφέρον τους. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Είναι προτιμότερο να μείνουμε άρρωστοι, παρά να πέσουμε στην ασέβεια με την απαλλαγή μας από την αρρώστια. Να προτιμήσεις πολύ περισσότερο να υποφέρεις την αρρώστια, παρά να χάσεις την πίστη και την σωτηρία της ψυχής σου. Δεν σε αφήνει ο Θεός, όταν επιτρέπει να σε βρίσκουν στη ζωή πολλές αρρώστιες, αλλά αυτό το κάνει, γιατί θέλει να γίνεις λαμπρότερος. Να υπομένεις λοιπόν με καρτερία και υπομονή. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Και η αρρώστια είναι ωφέλιμη, όταν πρόκειται να συνετίσει τον αμαρτωλό, αλλά και η υγεία είναι βλαβερή, όταν γίνεται αφορμή για να αμαρτήσει εκείνος που την έχει. (Μέγας Βασίλειος)
Πολλές φορές οι ασθένειες είναι και τιμωρίες για τα αμαρτήματά μας, έρχονται όμως και για την επιστροφή μας στο σωστό δρόμο. (Μέγας Βασίλειος)