Παρακαλώ όλοι να αποκτήσετε (πνευματικά – Χριστιανικά) βιβλία. Είναι φάρμακα της ψυχής. Αν δεν θέλετε άλλο βιβλίο, τουλάχιστον την Καινή Διαθήκη.
Ας θησαυρίζουμε για τον εαυτόν μας με πνευματικά βιβλία, που είναι φάρμακα της ψυχής μας. Όπου υπάρχουν πνευματικά βιβλία, απομακρύνεται από εκεί κάθε διαβολική ενέργεια και προέρχεται σ’ εκείνους που τα μελετούν μεγάλη παρηγοριά και ενθάρρυνση ν’ ακολουθήσουν την αρετή. Γιατί αυτή η θέα μόνο των βιβλίων, μας κάνει πιο απρόθυμους να αμαρτήσουμε, ακόμα και αν τολμήσουμε κάτι από τα απαγορευμένα και βλέποντας τα βιβλία, περισσότερο καταδικάζουμε την συνείδησή μας και δεν πέφτουμε πάλι στα ίδια αμαρτήματα. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Είναι αδύνατον, είναι αδύνατον, αυτός που μελετάει με προσοχή πνευματικά βιβλία, να μην αποκομίσει καρπούς και ωφέλεια… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Παρακαλώ όλοι να αποκτήσετε (πνευματικά – Χριστιανικά) βιβλία. Είναι φάρμακα της ψυχής. Αν δεν θέλετε άλλο βιβλίο, τουλάχιστον την Καινή Διαθήκη. Και όχι απλώς να σκύβεις πάνω στην Αγία Γραφή, αλλά να συγκρατείς στο μυαλό σου τα νοήματά της. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Από το να μην διαβάζετε πνευματικά βιβλία, είναι πολύ χειρότερο να θεωρείτε την ανάγνωση περιττό πράγμα. Αυτοί οι λόγοι και οι σκέψεις, προέρχονται από σατανική παρακίνηση. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Όταν έχεις στα χέρια σου τα Θεία Βιβλία, μην σε πιάνει η βιασύνη και θέλεις έτσι να τρέχεις περνώντας επιπόλαια, και σαν να το έχεις ως πάρεργο, όσα έχουν γραφτεί. Αλλ’ ακόμη κι αν χρειάζεται να διαβάσεις το ίδιο πολλές φορές, και δυο και τρεις, για ακριβή κατανόηση, μην αποφύγεις να το κάνεις. Ακόμη όταν πρόκειται να διαβάσεις παρακάλεσε τον Θεό ως εξής: «Κύριε Ιησού Χριστέ άνοιξε τ’ αυτιά της καρδιάς μου, ν’ ακούσω και να εννοήσω τους λόγους Σου και να κάνω το θέλημά Σου. Είμαι περαστικός απ’ τη γη Σου, μη μου κρύψεις τις εντολές Σου. Αφαίρεσε το κάλυμμα των οφθαλμών μου και θα κατανοήσω τα θαυμαστά του νόμου Σου». (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής)
Η ανάγνωση των κακών βιβλίων μας διδάσκει να γνωρίζουμε το κακό χωρίς αποστροφή, να μιλούμε χωρίς αιδώ και να κάνουμε το κακό χωρίς ντροπή. (Ιερός Αυγουστίνος)
Να μην διαβάζεις βιβλία των αιρετικών και αθέων, που άλλα φανερώνουν επιφανειακά και άλλα εννοούν. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
Όποιος ανοίγει ένα βιβλίο, αφήνει το τιμόνι της ζωής του στον συγγραφέα. (Μέγας Βασίλειος)
Είναι ντροπή, τις βλαβερές τροφές να τις αποφεύγουμε και τα βιβλία, που τρέφουν την ψυχή μας, να μην τα διαλέγουμε. (Μέγας Βασίλειος)
Όπως όταν κόβουμε από την τριανταφυλλιά το άνθος, παραμερίζουμε τα αγκάθια, έτσι ακριβώς και στην περίπτωση των διαφόρων βιβλίων, μελετούμε τα ωφέλιμα και προφυλαγόμαστε από τα βλαβερά. (Μέγας Βασίλειος)
Είναι απαραίτητο να αποκτούν όσοι μπορούν, Χριστιανικά βιβλία. Διότι και μόνο που τα βλέπουμε, μας κάνουν διστακτικούς προς την αμαρτία και μας παρακινούν να ανοίγουμε τα μάτια μας, όλο και περισσότερο στο θέλημα του Θεού. (Άγιος Επιφάνιος)
Το βιβλίο του Αγίου Ισαάκ του Σύρου «Ασκητικά» αξίζει, όσο ολόκληρη Πατερική βιβλιοθήκη. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
Πολύ ωφελούν τα διάφορα Πατερικά βιβλία. Για να βοηθήσουν όμως, πρέπει να διαβάζονται με ταπείνωση και προσευχή. Τα πατερικά κείμενα μοιάζουν με αξονικές τομογραφίες, γιατί όπως σ’ εκείνες φωτογραφίζεται η σωματική κατάσταση του ανθρώπου, έτσι και σ’ αυτά, φωτογραφίζεται η πνευματική του κατάσταση. Κάθε πρόταση των πατερικών κειμένων δεν κρύβει ένα, αλλά πολλά νοήματα και καθένας τα καταλαβαίνει, ανάλογα με την πνευματική του κατάσταση. Καλό είναι να διαβάζει κανείς κείμενο και όχι μετάφραση, επειδή ο μεταφραστής ερμηνεύει το πρωτότυπο, ανάλογα με την δική του πνευματικότητα. Πάντως, για να κατανοήσει κανείς τους Πατέρες, πρέπει να σφίξει τον εαυτό του, να συγκεντρώσει τον νου του και να ζει πνευματικά, γιατί το πνεύμα των Πατέρων γίνεται αντιληπτό μόνο με το πνεύμα. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)