Σταυρός: Στον κ. Κ.Κ., που ρωτά … Μου γράφετε ότι βλέπατε Σταυρούς από βέργες, που ο λαός στο χωριό φυτεύει στους αγρούς. Και ρωτάτε τι «μάγια» είναι αυτά με τους Σταυρούς. Μπορώ αμέσως να σας απαντήσω, ότι δεν πρόκειται για μάγια.
Άραγε μπορούν να γίνονται μάγια με το σημείο του Σταυρού; Ο Σταυρός συμβολίζει την πραγματικότητα των παθών του Χριστού, τα οποία υπέφερε ο Υιός του Θεού ακριβώς για να καταστραφούν κάθε είδους μάγια και μαντείες και ειδωλολατρείες.
Σ᾿ αυτό το Άγιο σημάδι δόθηκε δύναμη από ψηλά, να καταδιώκει όλες τις κακές και ακάθαρτες δυνάμεις έως το τέλος των αιώνων, και να προστατεύει τους ανθρώπους απ᾿ αυτές. Η Εκκλησία αφιέρωσε δύο μέρες της εβδομάδας στον Τίμιο Σταυρό του Χριστού, την Τετάρτη και την Παρασκευή. Για να θυμίζει μ᾿ αυτό στους χριστιανούς τα πάθη του Κυρίου της δόξας για το ανθρώπινο γένος, και να τονίζει στη συνείδηση των τέκνων της τον Σταυρό ως ακατανίκητο όπλο. Σ᾿ αυτές τις μέρες στον Όρθρο ψέλνουμε τον ύμνο για τον Σταυρό:
Ο Σταυρός είναι φύλακας όλης της οικουμένης, ο Σταυρός είναι κόσμημα της Εκκλησίας, ο Σταυρός είναι ενδυνάμωση των πιστών, ο Σταυρός είναι δόξα για τους αγγέλους και η καυστική πληγή για τα δαιμόνια.
Φυλαχθείτε, αφού σ᾿ εκείνους οι οποίοι χάνουν την ψυχή τους και χάνονται εις τους αιώνες των αιώνων το σημάδι του Σταυρού φαίνεται ένα τίποτα, κατά τα λόγια του Αποστόλου του Θεού: «Ο λόγος γαρ ο του σταυρού τοις μεν απολλυμένοις μωρία εστί, τοις δε σωζομένοις ημίν δύναμις Θεού εστι» (Α΄ Κορ. α΄: 18).
Όποιος έχει ταξιδέψει στη Σκωτία έχει δεί ξύλινες πινακίδες τοποθετημένες στους αγρούς και δίπλα στους δρόμους και επάνω στα σπίτια και επάνω από τα καλάθια. Σ᾿ αυτές τις πινακίδες είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα λόγια από την Αγία Γραφή. Σε κάποια πινακίδα, για παράδειγμα, διαβάζεις αυτά τα λόγια:
«Κύριε ο Θεός μου, επί σοι ήλπισα· σώσον με εκ πάντων των διωκώντων με και ρύσαι με» (Ψαλμ. 7 : 2).
«Κύριος ποιμαίνει με και ουδέν με υστερήσει» (Ψαλμ. 22 : 1).
«Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής» (Ψαλμ. 23 : 1).
«Οι οφθαλμοί μου διά παντός προς τον Κύριον» (Ψαλμ. 24 : 15).
«Κύριος φωτισμός μου και σωτήρ μου· τίνα φοβηθήσομαι;» ( Ψαλμ. 26 : 1).
«Ο Θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και Ο Θεός εν αυτώ» (Α΄ Ιωάν. δ΄: 16).
«Πάντοτε χαίρετε, αδιαλείπτως προσεύχεσθε, εν παντί ευχαριστείτε» (Α΄ Θεσ. ε΄ : 16-18).
Έτσι γίνεται στη Σκωτία. Στα δικά μας Ορθόδοξα Βαλκάνια δεν υπάρχει τέτοιο έθιμο. Αντί αυτού υπάρχει έθιμο, να φοριέται ο Σταυρός γύρω από τον λαιμό, να σκαλίζεται στην πόρτα, να τοποθετείται στα σπίτια και στα κτίρια, να κεντάται στα φορέματα, να φυτεύεται στους αγρούς. Ο δικός μας λαός αντί να γράφει, τοποθετεί τον Σταυρό. Όντως, και τα λόγια της Αγίας Γραφής περιέχουν δύναμη, όπως έλεγε ο Χριστός στους Αποστόλους: «Ήδη υμείς καθαροί εστε διά τον λόγον ον λελάληκα υμίν» (Ιωάν. ιε΄: 3).
Πόση μάλλον είναι η δύναμη του Σταυρού που καθαρίζει, που υπερασπίζει, που αγιάζει! Με τον Σταυρό αγιάζεται και το νερό και το λάδι και το ψωμί και οι πρώτοι καρποί της γης και κάθε χρήσιμο πράγμα και το σπίτι και ο άνθρωπος. Τούτο ο δικός μας Ορθόδοξος λαός το γνωρίζει καλά από την εμπειρία του, γι᾿ αυτό σταυρώνει τους αγρούς του και τα κτίριά του και τα ζώα και τα ρούχα και την τροφή με το άγιο σημείο του Σταυρού του Χριστού. Ενώ η καταραμένη μαντεία είναι μακριά από τον Σταυρό και ο Σταυρός από τη μαντεία.
Από τον Θεό ειρήνη σε σας και υγεία.
Πηγή: Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς (Ἀπό τό βιβλίο: “Δρόμος δίχως Θεό δέν ἀντέχεται…” Ἱεραποστολικές ἐπιστολές Α΄, Ἐκδόσεις “Ἐν πλῷ”), Η άλλη όψη