Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σε πολλές ομιλίες του τόνιζε πόση μεγάλη σημασία έχει ο κυριακάτικος εκκλησιασμός, αλλά και πόση μεγάλη αμαρτία έχουν όσοι δεν εκκλησιάζονται.
Έλεγε: Οι Ιουδαίοι έπρεπε το 1/10 από τα εισοδήματά τους, να τα προσφέρουν στο Ναό (στο Θεό).(Μαλ.3:8). «Αποδεκατώ πάντα όσα κτώμαι», έλεγε ο φαρισαίος (Λουκ.18:12).
Ο Κύριος προκειμένου να τους κάνει να Του δίνουν τη «δεκάτη», τους έταζε πολύ περισσότερα, από αυτά που θα Του έδιναν.
«Θα σας στείλω βροχή-κατακλυσμό, ώστε να χορτάσει η γη από νερό. Θα σας στείλω τροφή. Αλλά και θα προστατέψω όλα σας τα προιόντα. Τα αμπέλια σας δεν θα καταστραφούν. Θα έχετε τέτοια ευφορία, που θα σας ζηλεύουν όλα τα ξένα κράτη»(Μαλ. 3:10-12).
Την ίδια ευλογία (λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος) έχουν και οι χριστιανοί, όταν προσφέρουν στον Κύριο τη «δεκάτη»· τη μία μέρα της εβδομάδος, την Κυριακή, που την έκανε δική Του (Εξ. 20:8-12), όταν πηγαίνουν στο «Σπίτι» Του προς λατρεία Του και δοξολογία Του.
«Δώσε στο Θεό δυό ώρες, (πηγαίνοντας Κυριακή στη λειτουργία), και θα φέρεις στην οικογένειά σου κέρδη χιλιάδων ημερών» (P.G.49:364).
Όταν οι Ιουδαίοι κρατούσαν τη «δεκάτη», ο Κύριος τους κατηγορούσε ως κλέπτες.
«Όλα όσα αποκτήσατε τα βάλατε στις αποθήκες σας. Έτσι η αρπαγή των «δεκατών» είναι στις αποθήκες σας» (Μαλ.3:10).
Ίδια κατηγορία (λέει και πάλι ο Άγιος Ιωάννης) ισχυει και για τους χριστιανούς που καταφρονούν τη μέρα του Κυρίου.
«Και μείς αρπάζουμε από τα χέρια Του την μία αυτή ημέρα, και την κάνουμε ετσιθελικά δική μας. Λοιπόν; Τι κατηγορία μας ταιριάζει; Μοιάζουμε με αυτούς, που κλέβουν τα όσια και ιερά» (ιερόσυλοι) (P.G. 49:364).
Ο Θεός στους Ιουδαίους, που Του έκλεβαν τη «δεκάτη», τους απειλούσε: «Υπολογίζατε, πως θα αποκτήστε πολλά εισοδήματα, αλλά αποκτήσατε λίγα. Τα αποθηκεύσατε στα σπίτια σας, και Εγώ με ένα φύσημα τα εξαφάνισα» (Αγγ.1:9).
Δεν τους εξαφάνιζε μόνο τη «δεκάτη», αλλά τους εξαφάνιζε όλα όσα έβγαζαν εκείνη τη χρονιά. Το ίδιο ισχύει και για τον χριστιανό, που καταφρονεί τον κυριακάτικο εκκλησιασμό.
«Ο Θεός, όταν καταφρονείται, έχει τον τρόπο Του να σου εξανεμίσει μονομιάς όλα τα χρήματά σου. (…). Σκέψου, μήπως χάσεις τους κόπους ολοκλήρων ετών, επειδή και μόνο δεν πας στην εκκλησία». (P.G.49: 364).
Με άλλα λόγια, ο Άγιος Ιωάννης μας λέει: Μην περιμένεις προκοπή στη ζωή σου, όταν καταφρονείς την ημέρα του Κυρίου, τουτέστι την Κυριακή. «Ο Θεός αργεί, αλλά δεν λησμονεί».
Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν αυτός που καθιέρωσε την ξεχωριστή αυτή μέρα ως μέρα αργίας.
Όχι βέβαια για να χορταίνουν τον ύπνο τους οι χριστιανοί, αλλά για να μπορούν, χωρίς το εμπόδιο της εργασίας, να παρακαλουθούν την Κυριακάτικη, Αναστάσιμη Λειτουγία.
Από τότε μέχρι σήμερα η αργία αυτή παραμένει, σ΄ όλες τις χριστιανικές (και όχι μόνο) χώρες. Όμως σήμερα μερικοί στην Πατρίδα μας, θέλουν να την καταργήσουν «μερικώς»· θέλουν τα καταστήματα να είναι ανοιχτά ακόμα και αυτή την αγία μέρα.