ΤΕΜΠΛΟ: Μέσα σε μια εκκλησία, σε έναν Ιερό Ναό υπάρχουν πολλά αντικείμενα, τα οποία έχουν μια συμβολική, εκτός του ότι εξυπηρετούν σε κάτι, ταυτόχρονα όμως συμβολίζουν κάτι και σκοπό έχουν να μας βοηθήσουν στην κατανόηση της Θείας Λειτουργίας ή των Ιερών Ακολουθιών που τελούνται μέσα στους Ιερούς Ναούς και τέλος να μας βοηθήσουν στον πνευματικό μας αγώνα.
Μπαίνοντας σε έναν Ιερό Ναό, συνήθως το πρώτο αντικείμενο που αντικρύζουμε είναι το τέμπλο ή όπως το ονομάζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας το μεσότοιχο της αμαρτίας.
Τα τέμπλα αυτά συνήθως είναι ξυλόγλυπτα ή άλλοτε από μάρμαρο, κάποια από αυτά είναι πολλών αιώνων και κάποια νεότερα. Συνήθως στο κάτω μέρος των τέμπλων, στα λεγόμενα θωράκια, υπάρχουν παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη ή την Καινή Διαθήκη.
Στο επάνω μέρος των τέμπλων υπάρχει η εικόνα του Ιησού Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ και συνήθως δίπλα από την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου βρίσκεται η εικόνα του Αγίου που τιμάται η εκκλησία.
Το τέμπλο δημιουργήθηκε μετά την εικονομαχία. Η εικονομαχία ήταν ένα θεολογικό λατρευτικό ζήτημα που έγινε την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 8ο και τις αρχές του 9ου αιώνα. Μέχρι τότε υπήρχε τέμπλο που ήταν πολύ χαμηλό.
Μετά την εικονομαχία, όταν νίκησαν αυτοί που σεβόντουσαν και τιμούσαν τις εικόνες έναντι των εικονομάχων, έβαλαν επάνω στο χαμηλό τέμπλο μεγάλες εικόνες. Για να μπορέσουν να κρατηθούν αυτές οι εικόνες έβαλαν δεξιά και αριστερά ξύλα για να τις συγκρατούν και έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε το τέμπλο. Ο κάθε Ιερός Ναός συμβολίζει τον Παράδεισο.
Το τέμπλο χωρίζει στα δυο μέρη τον Ιερό Ναό. Χωρίζει το μέρος που βρίσκεται ο Θρόνος του Θεού και ονομάζεται Ιερό Βήμα και συγκεκριμένα πίσω από την Αγία Τράπεζα, από το υπόλοιπο μέρος του Ναού. Όπως βλέπουμε στην Παλαιά Διαθήκη, ο Αδάμ και η Εύα είχαν άμεση επικοινωνία με τον Θρόνο του Θεού και τον ίδιο τον Θεό που είναι η πηγή της ζωής και όλων των αγαθών, όμως η αμαρτία τους, τους χώρισε από τον Θεό. Η αμαρτία τους έγινε ένας τοίχος που τους χώρισε από την πηγή της ζωής, το Θρόνο του Θεού, με τον υπόλοιπο Παράδεισο. Αυτή τη συμβολική έχει και το τέμπλο μέσα στον Ιερό Ναό, λόγω των αμαρτιών μας, μάς χωρίζει από την πηγή της ζωής που είναι ο Θεός.
Και αυτός που αποκόπτεται από την πηγή της ζωής, την πηγή της χαράς, την πηγή της ευτυχίας, την πηγή της γαλήνης, την πηγή των αγαθών, απολαμβάνει όλα τα υπόλοιπα στη ζωή, στεναχώρια, θλίψη, θυμό, δυστυχία, προβλήματα.
Όποιος θέλει να μετέχει στην πηγή της ζωής και των αγαθών του Θεού χρειάζεται να μετανοήσει, να εξομολογηθεί και εν συνεχεία να ενωθεί μαζί Του, μέσω του Σώματος και Αίματός Του. Μέσω της Θείας Κοινωνίας.
Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ
Τρίκορφο Φωκίδος