Γράφει ο Φώτης Μιχαήλ, ιατρός
«Τον Νυμφίον αδελφοί αγαπήσωμεν, τας λαμπάδας εαυτών ευτρεπίσωμεν, εν αρεταίς εκλάμποντες και πίστει όρθή, ίνα ως αι φρονιμοι, του Κυρίου παρθένοι, έτοιμοι εισέλθωμεν, συν αυτώ εις τους γάμους».
Το αναλόγιο είναι το μέγα διδασκαλείο της Πίστεώς μας. Οι υμνογράφοι -όσων τα έργα δοκιμάστηκαν στον χρόνο και καταξιώθηκαν στην εκκλησιολογική και δογματική συνείδηση του Ορθοδόξου πληρώματος- ήσαν άνθρωποι θεοφώτιστοι, άνθρωποι του Θεού.
Εμείς οι απαίδευτοι και εντελώς αρχάριοι στην ζωή την πνευματική, βρίσκουμε μεγάλη παρηγοριά και ανάπαυση στα νοήματα της εκκλησιαστικής μας υμνολογίας.
Όποια απορία και να έχει κανείς πάνω σε θέματα βίου και Πίστεως, είναι βέβαιον, ότι θα βρεί απαντήσεις ασφαλείς και υπεύθυνες μέσα στην θεολογία των λατρευτικών μας ύμνων.
Στο αναλόγιο συναντώνται διαχρονικώς οι δάσκαλοι της Ρωμαίικης εκκλησιαστικής μουσικής, με τους εραστές της οκτωήχου κάθε εποχής. Συναντώνται και οι φωτισμένοι υμνογράφοι όλων των εποχών, δάσκαλοι αγιοπνευματικοί, με κάθε ψυχή ζώσα καλής ανησυχίας, σε μια συνάντηση μετάγγισης Θείας Σοφίας. Σε μια συνάντηση θεοδίδακτης γνωμοδότησης προϋποθέσεων σωτηρίας.
Στο αναλόγιο παρίστανται, σε κάθε ψαλμωδία, Πατέρες και υμνογράφοι μαζί. Ο λόγος των Αγίων μας Πατέρων, ο ερμηνευτικός των Γραφών, γίνεται ακόμα πιο προσιτός στους πιστούς, με την γραφίδα των ιερών μας υμνογράφων.
Παράδειγμα, ο ποιητής του όρθρου της Αγίας και Μεγάλης Τρίτης: Σε έναν από τους ύμνους του δεν κάνει τίποτε άλλο, από το να προσφέρει λακωνικώς, ειδικά για τις ημέρες μας τις πονηρές, μοναδικής αξίας διδασκαλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
[irp posts=”342239″ name=”Ποιος είναι ο Νυμφίος της Εκκλησίας;”]
Έλεγε ο Χρυσορρήμων Ιωάννης: ‘’Ουδέν όφελος βίου καθαρού, δογμάτων διεφθαρμένων’’. Σε τίποτε δεν ωφελεί τον άνθρωπο η εναρετη ζωή, εάν τα δόγματά του είναι διεφθαρμένα. Εάν, δηλαδή, η πίστη του είναι νοθευμένη.
Και ο υμνογράφος της Αγίας και Μεγάλης Τρίτης γνωμοδοτεί μελωδικώς:
’’ Τον Νυμφίον αδελφοί αγαπήσωμεν, τας λαμπάδας εαυτών ευτρεπίσωμεν, εν αρεταίς εκλάμποντες και πίστει όρθή…’’.
Εμπρός, αδελφοί μου, να αγαπήσουμε τον Νυμφίο Χριστό και να συγυρίσουμε τις λαμπάδες μας.
Πως, όμως, να δείξουμε την αγάπη μας στον Νυμφίο Χριστό; Και τις λαμπάδες μας, τις ψυχές μας, πως να τις τακτοποιήσουμε;
‘’ Εν αρεταίς εκλάμποντες και πίστει όρθή’’.
Λαμποκοπώντας από αρετές και πίστη ανόθευτη.