«Η ευτέλεια της κοινωνικής και της δημόσιας ζωής είναι κάτι που απαιτεί από όλους μας αντίσταση, μια αντίσταση η οποία θα φανεί όχι με τα αιτήματα της διόρθωσης των άλλων, αλλά με την δίκη μας πνευματική, πρώτα απ’ όλα, διόρθωση, γιατί, αν αυτή η διόρθωση δεν αρχίσει από μας, δεν πρόκειται ποτέ να αρχίσει από κανέναν».
Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
«Το υπέροχο τρίπτυχο Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια. Αυτά τα τρία μοιάζουν με πανίερες εικόνες και οι βάρβαροι εικονοκλάστες του καιρού μας στρέφουν εναντίον τους όλην τους τη μανία και τη λύσσα και τις πολεμούν».
Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
«Ο πρώτος και ο κυριότερος εχθρός του ανθρώπου δεν είναι ο διάβολος, όχι. Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος εις τον εαυτό του επίβουλος. Και τούτο, διότι δεν ακούει τον άλλον, ακούει τι τον λέει ο λογισμός του».
Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης
«Τρεις εχθροί πολεμούν το ανθρώπινο γένος: οι δαίμονες, η ίδια η φύση μας και η συνήθεια. Εκτός απ’ αυτά, άλλος πόλεμος δεν υπάρχει».
Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής
«Εάν ζητήσεις το δίκαιο για οποιοδήποτε πράγμα για το οποίο θα σε αδικήσει, ατιμάσει, βρίσει, κτυπήσει, διώξει ή τη ζωή σου επιβουλευθεί ο πλησίον σου, και πάλι εσύ είσαι άδικος, εάν τον θεωρήσεις αίτιο ή τον κατηγορήσεις με εμπάθεια. Γιατί ζητείς απ’ αυτόν αυτό που δεν του το έδωσε ο Θεός. Εάν εννοήσεις καλά αυτό που σου λέω, όλους θα τους θεωρείς ανεύθυνους για οποιοδήποτε σφάλμα και μόνον εσύ θα είσαι για όλα υπεύθυνος».
Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής
«Δεν σου ζητεί περισσότερο ο Χριστός για να σου δώσει τα άγιά Του χαρίσματα, μόνο να αναγνωρίζεις ότι, ό,τι καλό και αν έχεις, είναι δικό Του. Και να συμπαθείς αυτόν που δεν έχει».
Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής
[irp posts=”403524″ name=”Πώς ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει Θεός;”]
«Η συναίσθηση της αμαρτωλότητας και όχι η λήθη της αμαρτίας οδηγεί στη συγχώρηση και τη θεραπεία της καρδιάς μας».
Γέρων Μωυσής Αγιορείτης
«Η πραγματική θεολογία είναι καρπός της ασκήσεως».
Γέρων Θεόκλητος Διονυσιάτης
«Βλέπεις κάποιον να τρώη με τα χέρια του και αγανακτείς. Αυτό δείχνει σαφώς ότι δεν άρχισες ακόμη την πνευματική σου ζωή. Η άσκησίς σου είναι στα προοίμια».
Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης
«Ουδέν άλλο δύναται τόσον να βοηθήση και κατευνάση τον θυμόν και όλα τα πάθη, όσον η αγάπη προς τον Θεόν και πάντα συνάνθρωπον. Με την αγάπην ευκόλως νικάς, παρά με τους άλλους αγώνας».
Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής
«Δεν πρέπει να κάνουμε στα παιδιά μας συνέχεια υποδείξεις. Πρέπει να δίνουμε καλό παράδειγμα».
Άγ. Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης
«Πολλές φορές κι εμείς, να πούμε, ως Γέροντες μπορεί να κάνουμε κι ένα λάθος. Εσύ, όμως, που θα κάνεις υπακοή, θα σου βγει σε καλό, δεν θα σου βγει σε κακό! Ποτές η υπακοή δεν βγαίνει σε κακό, διότι είναι μίμησις Χριστού».
Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης
«Η ελευθερία να αμαρτάνεις, να πορνεύεις, να είσαι άκρατης και να μεθάς, να μνησικακείς, να εκβιάζεις, να φονεύεις ή να κάνεις κάτι παρόμοιο, όλα αυτά δεν είναι ελευθερία, αλλά δουλεία, καθώς είπε ο Κύριος: “Πας ο ποιών την αμαρτίαν δούλος έστι της αμαρτίας”».
Άγ. Σιλουανός Αθωνίτης
«Για να γίνεις ελεύθερος, πρέπει να δεσμεύσεις τον εαυτό σου. Όσο περισσότερο δεσμεύεις τον εαυτό σου, τόσο μεγαλύτερη ελευθερία θα έχει το πνεύμα σου… Πρέπει να δεσμεύεις μέσα σου τα πάθη, να μη σε κυριεύουν, πρέπει να δεσμεύεις τον εαυτό σου για να μην κάμεις κακό στον πλησίον σου…»
Άγ. Σιλουανός Αθωνίτης
«Όταν οι Χριστιανοί μοιράζονται τα ανώτερα και πνευματικά δώρα του Θεού, και κυρίως το Σώμα και το Αίμα Του, πώς ημπορούν να μη μοιρασθούν τα υλικά αγαθά;».
Πατήρ Γεώργιος Καψάνης
«Οι άγιοι ονομάζουν την προσευχή αυτή -την ευχή- τέχνη τεχνών. Ποιος μπορεί ν’ ασχοληθεί μ’ αυτήν χωρίς να διδαχτεί από έναν τεχνίτη, δηλαδή από έναν έμπειρο καθοδηγητή; Η προσευχή αυτή είναι μάχαιρα του πνεύματος, δοσμένη απ’ τον Θεό, για να συντρίψουμε τον εχθρό των ψυχών μας. Για κείνον, όμως, που δεν τη χρησιμοποιεί σωστά, υπάρχει φόβος να στραφεί εναντίον του».
Άγ. Παΐσιος Βελιτσκόφσκι