ΑΡΧΙΜ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗΣ: Γιατί λιβανίζουμε; Τι γίνεται στο σπίτι μας όταν λιβανίζουμε συχνά; Τι συμβολίζει το θυμίαμα; Τι είναι το θυμιατό; Τι συμβολίζει το λιβάνι;
Πως φτιάχνεται το λιβάνι; Μπορούμε να θυμιατίζουμε στο σπίτι μας και πότε; Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να λιβανίσουμε; Τι λέμε όταν θυμιατίζουμε; Ποιο είναι το καλύτερο λιβάνι;
Το θυμίαμα συμβολίζει την προσευχή που ανεβαίνει προς τον Θεό και ταυτόχρονα την επιθυμία μας να γίνει η προσευχή μας δεκτή από τον Θεό. Στον 140 ψαλμό του Δαβίδ που ψέλνουμε κάθε μέρα στην ακολουθία του Εσπερινού λέμε: «κατευθυνθήτω ἡ προσευχή μου ὡς θυμίαμα ἐνώπιόν σου, ἔπαρσις τῶν χειρῶν μου θυσία ἑσπερινή. Δηλαδή: «Ας ανέλθει κατ’ ευθείαν η προσευχή μου ως ευάρεστο ευώδες θυμίαμα ενώπιόν σου. Κατά την ώρα της προσευχής, η ανύψωση των χειρών μου προς σε ας γίνει δεκτή ως ευάρεστος εσπερινή θυσία» (Ψαλ. 140, 2).
Με το λιβάνι – θυμίαμα που προσφέρουμε την ώρα της προσευχής υποβοηθείται η ανάταση της ψυχής προς τα υψηλά «άνω σχώμεν τάς καρδίας». Το λατρευτικό αυτό μέσο δημιουργεί κατανυκτικό κλίμα προσευχής και ελκύει την αγιαστική χάρη του Θεού.
Το λιβάνι δεν είναι επινόηση των ιερέων, αλλά ο τρόπος παρασκευής του, ανάγεται στην Παλαιά Διαθήκη και μάλιστα κάτι το οποίο μας δίδαξε ο ίδιος Θεός με εντολή Του προς τον Μωυσή:
«Είπε ακόμη ο Κύριος προς τον Μωϋσή· “πάρε δια τον εαυτόν σου αρωματικά είδη, δηλαδή στακτή, όνυχα (αρωματικό κογχύλιο), χαλβάνη ηδυσμού (αρωματώδη ρητίνη) και λιβάνι διαφανές, ίση ποσότητα από κάθε είδος. Θα παρασκευάσουν με τα είδη αυτά θυμίαμα ευώδες, έργο ειδικού μυροποιού, σύνθετο από τας ανωτέρω ουσίας, καθαρό, έργο αφιερωμένο στον Θεό. Θα κύψεις και θα κοπανίσεις αυτό εις λεπτά τεμάχια, θα το θέσης εις την Σκηνή του Μαρτυρίου απέναντι της Κιβωτού, από όπου εγώ θα φανερώνομαι προς σε και θα σου ομιλώ. Το θυμίαμα αυτά θα είναι αγιώτατο δια σας. Θυμίαμα όμοιο με αυτό κατά την σύνθεση δεν θα παρασκευάσετε σεις δια τον εαυτόν σας. Θα είναι αφιερωμένο εκ μέρους σας προς τον Κύριο» (Εξ. 30, 35).
Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ
Τρίκορφο Φωκίδος