Του Σωτήρη Λέτσιου
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ο ΛΕΠΡΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ – «Στους πνευματικούς χειμώνες των καιρών μας ο όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός, ο οικουμενικός αυτός άγιός μας, έχει καταστεί πηγή παρηγορίας και πνευματικής αναψυχής αναρίθμητων ανά την οικουμένη ψυχών, αιτία χαράς πλήθους πονεμένων και κατατρεγμένων ανθρώπων». Τα λόγια αυτά είχε τονίσει με έμφαση ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος μιλώντας αποκλειστικά στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» σχετικά με τα εγκαίνια του Ιερού Προσκυνήματος του οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στο Συρικάρι Κισάμου, στην Κρήτη, τα οποία διεξήχθησαν στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2022
«Μετά την αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2012 θεωρήσαμε πως το ελάχιστο, το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε σε σχέση με το βίο και την πολιτεία του οσίου πατρός Νικηφόρου, θα ήταν να δημιουργήσουμε εν πρώτοις έναν μικρό ναό στην γενέτειρά του -στο Συρικάρι- και εν συνεχεία στην Κίσαμο να ανεγείρουμε και έναν μεγαλύτερο ναό» αναφέρει ο σεβασμιότατος κ. Αμφιλόχιος και συνεχίζει:
«Ο άγιος όμως κατεύθυνε τα πράγματα διαφορετικά, αφού η επιθυμία του ήταν να γίνει το μεγάλο Ιερό Προσκύνημα στον τόπο του! Ετσι με την χάρη και την ολοζώντανη παρουσία του εξελίχθηκε το έργο, και σε αυτήν την πορεία των πραγμάτων το πρώτο θαυμαστό γεγονός και αδιάψευστη μαρτυρία του λόγου της αληθείας είναι το εξής: Πριν από τη δημιουργία του ναού είχε διασωθεί η πατρική οικία του οσίου Νικηφόρου, η οποία βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το ναό.
Πρόκειται για ένα μονόχωρο και λιτό σπίτι της εποχής εκείνης, το οποίο είχε περιέλθει ως κληρονομιά στην κόρη της αδελφής του οσίου. Η ανιψιά του ήταν μια γερόντισσα η οποία πλέον εκοιμήθη. Αυτή ήταν μια αγράμματη κατά κόσμον, αλλά φωτισμένη κατά Θεόν γερόντισσα και με μεγάλη ευλάβεια. Παρά τις πιέσεις της οικογένειάς της να γράψει το οίκημα στα παιδιά της, αυτή πολλά χρόνια πριν την αγιοκατάταξη του οσίου Νικηφόρου έλεγε στα παιδιά της: ”Δεν θα το κληρονομήσετε αυτό το σπίτι, θέλω να το δωρίσω στην Εκκλησία. Επειδή σε αυτό το σπίτι γεννήθηκε ένας άγιος συγγενής μας!”.
Αυτή η ευλογημένη γερόντισσα δώρισε το σπίτι στην Μητρόπολή μας και έζησε το γεγονός της αγιοκατάταξης του οσίου Νικηφόρου. Το ανακαινίσαμε με σεβασμό στα αρχικά υλικά που είχε το κτίσμα και είναι το πρώτο προσκύνημα που δημιουργήσαμε στη γενέτειρά του. Αυτό επομένως αποτελεί το πρώτο θαυμαστό γεγονός, που ο όσιος μάς μαρτύρησε δηλώνοντάς μας ότι θέλει ο τόπος του να αναδειχθεί ως προσκύνημα».
Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος περιγράφει επίσης και άλλο ένα θαυμαστό γεγονός, το οποίο έχει σχέση με τον προσκυνηματικό ναό που θα εγκαινιαστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Στόχος μας ήταν αρχικά να γίνει στο Συρικάρι ένας μικρός ναός και εν συνεχεία στην έδρα της μητρόπολής μας να δημιουργήσουμε έναν μεγαλύτερο ναό. Κατά την πορεία όμως της ανοικοδόμησης του ναού υπήρξαν κάποιες σημαντικές μαρτυρίες προσώπων.
Μια από αυτές είναι και η εξής: Όταν γινόταν η ανέγερση του ναού μια γυναίκα, που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και ούτε καν γνώριζε την ύπαρξη του αγίου Νικηφόρου, επικαλείτο στην προσευχή της τον Θεό για να την βοηθήσει. Ένα βράδυ είδε στο ενύπνιό της έναν μοναχό που της είπε: ‘
‘Είμαι ο Νικηφόρος και θα πας εκεί που φτιάχνεται το σπίτι μου στο Συρικάρι και εκεί θα μου φτιάξεις τον σταυρό του τρούλου”. Δηλαδή, ο άγιος κατεύθυνε ανθρώπους που δεν γνώριζαν την ύπαρξή του! Πρόκειται για γεγονότα που έχουν καταγραφεί με τα ονόματα και τα επίθετα των ανθρώπων αυτών. Δεν πρόκειται για κατασκευάσματα της φαντασίας και δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει» υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος.
«Καταλάβαμε ότι ο άγιος θέλει κάτι διαφορετικό από εκείνο που ανθρωπίνως είχαμε σκεφθεί. Ενώ εμείς είχαμε ένα ελάχιστο ποσό των 5000 ευρώ ως αρχική δυνατότητα διάθεσης, στην πορεία ερχόντουσαν πολλοί άνθρωποι και μας δήλωναν πως ήθελαν και αυτοί να συμβάλλουν στην ανέγερση. Συγχρόνως διατύπωναν και την άποψη για να γίνει και κάτι άλλο μεγαλύτερο σε σχέση με όσα είχαμε σκεφτεί» σημειώνει ο σεβασμιότατος κ. Αμφιλόχιος.
Της είπε να βαπτίσει εκεί το παιδί της
Όπως τονίζει ο Ιεράρχης: «Τα πράγματα πήραν την τροπή που ο όσιος Νικηφόρος επιθυμούσε. Λίγα μέτρα από την ανακαινισθείσα πατρική κατοικία του δημιουργήθηκε ο προσκυνηματικός ναός, όπου σε αυτόν έρχονται πιστοί από όλη την Ελλάδα με την βοήθεια και την καθοδήγηση του Αγίου».
Αναφερόμενος σε ένα ακόμα συγκλονιστικό περιστατικό που αφορά σε ένα νεανικής ηλικίας αντρόγυνο από την Αθήνα, ο κ. Αμφιλόχιος λέει χαρακτηριστικά: «Το ζευγάρι δεν γνώριζε για τον συγκεκριμένο άγιο. Η γυναίκα και μητέρα ενός παιδιού είδε στο ενύπνιό της τον άγιο που της είπε να πάει να βαπτίσει το παιδί της και να του δώσει το όνομα του όσιου Νικηφόρου.
Η γυναίκα δεν είχε μια φυσιολογική γέννα, αντιμετώπιζε δυσκολίες και αυτή και το παιδί και παρέμεινε κλινήρης επί έξι μήνες. Αντιθέτως όμως με τα όσα της είπαν οι γιατροί της, η ίδια αποφάσισε να κρατήσει το παιδί ακούγοντας τα όσα της συμβούλεψε ο όσιος Νικηφόρος».
«Εμείς σ’ αυτό το χώρο ζούμε το μυστήριο μιας σύγχρονης κολυμβήθρας του Σιλωάμ!»
Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το προσκύνημα του αγίου Νικηφόρου του Λεπρού καταλαμβάνει συνολικά μια έκταση 3500 τ.μ. Στο κέντρο του χώρου αυτού βρίσκεται ο προσκυνηματικός ναός, ενώ πίσω από το ναό και σε μικρή απόσταση από αυτόν υπάρχει ένα κτιριακό συγκρότημα το οποίο περιλαμβάνει το εξομολογητήριο, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, έναν μικρό χώρο φιλοξενίας,το γραφείο του προσκυνήματος αλλά και βοηθητικούς χώρους. Επίσης, υπάρχει και ένας μεγάλος προαύλιος χώρος όμορφα διαρρυθμισμένος με κρήνες, δέντρα και πεζούλια.
«Πρόκειται για ένα περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς -ευρισκόμενος στις παρυφές ενός βουνού- και οι προσκυνητές σε όλη την διαδρομή μέχρι να φτάσουν στο ιερό προσκύνημα περνάνε μέσα από καστανιές και άλλα δέντρα. Εμείς σε αυτό το χώρο ζούμε το μυστήριο μιας σύγχρονης κολυμβήθρας του Σιλωάμ! Φτάνουν σε εμάς πολλά μηνύματα πιστών τόσο από όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική κ.α. Επικοινωνούν με εμάς άνθρωποι που θέλουν να έρθουν για να βαπτίσουν τα παιδιά τους και για να εκπληρώσουν το τάμα τους» σημειώνει ο σεβσμιότατος κ. Αμφιλόχιος.
Ο Άγιος Νεκτάριος
Ο όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός κατά κόσμον Νικόλαος Τζανακάκης γεννήθηκε το 1890. Στην ηλικία των 13 ετών παρουσίασε την τότε ανίατη ασθένεια της λέπρας και η οικογένειά του αναγκάσθηκε να τον διώξει από το σπίτι. Ο Νικόλαος προσωρινά διέμεινε στα Χανιά σε συγγενείς του, αλλά αργότερα κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια όπου τον περιέθαλψε ένας φωτισμένος ιεράρχης. Από εκεί βρέθηκε σε λεπροκομείο της Χίου, όπου η χάρις του Θεού τον έστειλε κοντά στον τότε π. Ανθιμο Βαγιάνο, μετέπειτα όσιο Άνθιμο της Χίου. Ο ενάρετος και πολύ σπουδαίος αυτός ιερομόναχος είχε πνευματική συγγένεια με τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης. Όταν το 1957 κλείνει το λεπροκομείο της Χίου ο άγιος Άνθιμος στέλνει τον π. Νικηφόρο στον Αντιλεπρικό Σταθμό στο Αιγάλεω, κοντά στον τότε π. Σωφρόνιο, μετέπειτα π. Ευμένιο και σημερινό όσιο Άνθιμο τον Νέο. Έκανε πολλά θαύματα εν ζωή και μετά θάνατον. Απεβίωσε στις 4 Ιανουαρίου 1964.
ΤΟΥΣ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΟΤΑΝ ΝΟΣΗΣΑΝ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟ!
Μία ακόμα περίπτωση είναι αυτή ενός άνδρα από την Καστοριά, ο οποίος εισήχθη στην εντατική λόγω των προβλημάτων που του προκάλεσε ο κορωνοϊός. «Λίγο πριν διασωληνωθεί και ενώ οι γιατροί είχαν προδιαγράψει ότι πλησίαζε το τέλος του, ο άνθρωπος αυτός έζησε την εμπειρία της παρουσίας του αγίου που του είπε: ”Είμαι ο άγιος Νικηφόρος. Θα πας στο σπίτι μου και θα με προσκυνήσεις”. Παρόλο ότι διασωληνώθηκε κατάφερε να βγει υγιής από το νοσοκομείο, ήρθε σε εμάς και μας ανέφερε την μαρτυρία του» τονίζει ο Ιεράρχης.
«Σε μια άλλη περίπτωση ένας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη έζησε την ίδια εμπειρία. Σύμφωνα με τα λόγια του δεν είχε και ιδιαίτερη σχέση με την Εκκλησία. Νόσησε και αυτός από τον κορωνοϊό και όταν η υγεία του βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση ζήτησε βοήθεια από έναν πνευματικό. Αυτός τον επισκέφθηκε και αφού του έδωσε την παράκληση του Αγίου Νικηφόρου τον παρότρυνε να προσευχηθεί. Και όπως μαρτυρεί ο ίδιος, ήταν ο άγιος Νικηφόρος αυτός που του έσωσε την ζωή. Τέτοιες συγκλονιστικές και ζωντανές μαρτυρίες έχουμε! Μέσα από αυτή την πνευματική εμπειρία μέσω όλων αυτών των προσώπων που ο άγιος στέλνει στον τόπο του, γίνεται και σε εμάς συνείδηση ότι αυτός ο τόπος διαθέτει μεγάλη χάρη και ευλογία» συμπληρώνει ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος.
Ο πολύτιμος πνευματικός θησαυρός που θα μοιραστεί στους πιστούς στα εγκαίνια
Τα εγκαίνια θα τελεστούν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου. Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνει η υποδοχή των ιερών λειψάνων, που θα τοποθετηθούν στην Αγία Τράπεζα, και θα ακολουθήσει ο πολυαρχιερατικός εσπερινός των εγκαινίων.
Το Σάββατο από νωρίς το πρωί θα τελεστούν ο όρθρος, η ακολουθία των ιερών εγκαινίων και στη συνέχεια θα διεξαχθεί η πολυαρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν και τα εγκαίνια του παρακείμενου κτιριακού συγκροτήματος.
Σημειωτέον, ότι καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας από τις 5 έως τις 9 Σεπτεμβρίου θα τελείται καθημερινά θεία λειτουργία στο προσκύνημα, αφού αναμένεται να προσέλθουν πλήθος προσκυνητών από όλη την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ ο μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος αναφέρει και το εξής:
«Στα εγκαίνια του προσκυνήματος πρόκειται να μοιράσουμε στους πιστούς ως ευλογία ένα πολύτιμο πνευματικό θησαυρό που διαθέτουμε: Πρόκειται για τις επιστολές του π. Ανθίμου του Βαγιάνου -μετέπειτα οσίου Ανθίμου του Χίου- προς τον π. Νικηφόρο και τον π. Ευμένιο. Αυτές οι επιστολές έφθασαν στα χέρια μας με έναν θαυμαστό τρόπο και εμείς από την πλευρά μας φροντίσαμε να τις εκδώσουμε και να τις προσφέρουμε στους προσκυνητές».
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”