“Στις 14 του Μα
τ’ αγίου Σιδέρου σκόλη
πανηγυράκι γίνεται
έξω απ’ το Νεχώρι”
Νεχώρι είναι ένα μαστιχοχώρι λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου που κατά την παράδοση άφησε εκεί την τελευταία του πνοή, μετά από σκληρά βασανιστήρια, ο Άγιος Ισίδωρος το έτος 250 μ.Χ. Ήταν τότε αυτοκράτορας του ρωμαϊκού κράτους ο Δέκιος.
Ο Ισίδωρος που καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου – από χιώτη πατέρα ειδωλολάτρη- ήταν ναύτης μιας μοίρας του στόλου των Ρωμαίων που αγκυροβόλησε εκείνο το χρόνο στο νησί της Χίου.
Εκεί καταγγέλθηκε στο ναύαρχο του στόλου Νουμέριο ότι ο ναύτης Ισίδωρος είναι Χριστιανός. Είχε μάλιστα επαφές με την υπάρχουσα στη Χίο χριστιανική κοινότητα.
Ο Νουμέριος τον κάλεσε να απαρνηθεί τη χριστιανική θρησκεία αλλά ο Ισίδωρος δεν ενέδωσε. Παρά τις προσπάθειες και του ίδιου του πατέρα του που κλήθηκε γι’ αυτό στη Χίο, ο Ισίδωρος παρέμεινε αμετακίνητος στη χριστιανική πίστη.
Μετά απ’ όλα αυτά ο πατέρας του εξοργισμένος, παρόρτυνε το Νουμέριο να τον βασανίσει ανελέητα. Πράγματι, μετά από πολλά βασανιστήρια αποκεφαλίστηκε στις 14 Μαΐου του 250 μ.Χ.
Κατά την παράδοση ο μαρτυρικός θάνατος του Ισιδώρου συνδέεται με το “δάκρυ” του μαστιχοφόρου σκίνου, τη Μαστίχα.
[irp posts=”346913″ name=”Γιάννης Αμανατίδης: Η Χίος προβάλλεται μέσω των εργασιών της ΔΣΟ””]
Το δέντρο-θάμνος ευδοκιμεί μόνο στη Νότια Χίο, στα Μαστιχοχώρια, και “κρατάει” στον τόπο τους πάνω από 5000 οικογένειες που διαμένουν σε 24 χωριά και ασχολούνται με την παραγωγή ενός πραγματικά βιολογικού προϊόντος, της μαστίχας.
Σήμερα η μαστίχα είναι βάση όχι μόνο για την παραγωγή της τσίκλας αλλά χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά άλλα προϊόντα στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική και κυρίως στην φαρμακευτική.
Και φέτος οι Χιώτες της Ρόδου τιμώντας ιδιαίτερα τη μνήμη του Αγίου Ισιδώρου γιορτάζουν- μαζί με τον συνεορτάζοντα Άγιο Θεράποντα- στο απέριττο ομώνυμο ναΐδριο που με πολλή αγάπη φροντίζει η οικογένεια του κτήτορα Νικολάου Σκουμιού στα Κοσκινού
Την ίδια ημέρα γιορτάζει και ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ισιδώρου στο ομώνυμο χωριό της κεντρικής Ρόδου.