1. Η Παναγιά πάνω από όλους τους Αγίους. Θεωρείται προστάτιδα και των ναυτικών. Πολλά είναι τα θαύματα που αναφέρονται σε Αυτήν.
Στην Παναγία της Τήνου υπάρχουν αρκετά και περίεργα αφιερώματα που έγιναν από ναυτικούς στην χάρη της. ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου η πίστη ότι η Παναγιά σώζει ψαράδες, ναυτικούς και θαλασσινούς ταξιδευτές από τρικυμίες είναι πολύ μεγάλη. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω τραγούδι που αναφέρεται στο τάμα που κάνουν ένας Τούρκος και ένας Εβραίος μαζί:«Παναγιά Βοήθα μας από την άγρια τραμουντάνα, να βαφτιστούμε Χριστιανοί, εμείς και τα παιδιά μας». Τα ονόματα που έχουν δοθεί στην Παναγία είναι πολλά και χαρακτηριστικά. Παναγία η Θαλασσινή, η Θαλασσίτρα, η Γοργόνα, η Ρευματοκρατούσα κ.α. Ένα από όλα είναι το Αγία Ανέμη, γιατί προφυλάσσει τα νησιά και τα καράβια από τους δυνατούς ανέμους.
2. Αγία Ανέμη, για την απανεμιά. Η Αγία αυτή, ενώ δεν αναφέρεται στο Αγιολόγιο και το μηνολόγιο της Εκκλησίας μας, στην Σαμοθράκη λατρευόταν μέχρι προσφάτως(σε εγκαταλελειμμένο τώρα εκκλησάκι). Η«ανύπαρκτη» Αγία προστατεύει το νησί από τους ορμητικούς βόρειους ανέμους. Μάλλον την καταγωγή της την οφείλει στην τοπική λατρεία της Παναγίας, επονομαζόμενης πιθανόν από κάποιους«Ανέμη» ή«Απάνεμη», λόγω κάποιου σχετικού θαύματος.
3. Άγιος Νικόλαος για κάθε τρικυμία. Από τους πιο ονομαστούς Αγίους στη θαλασσινή Ελλάδα. Ο Νικόλαος αναφέρεται ως ο Άγιος Επίσκοπος Μύρων της Μ. Ασίας. Ανέπτυξε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στην περιοχή του. Ίδρυσε ξενώνες, νοσοκομεία, φτωχοκομεία και άλλα κοινωφελή ιδρύματα. Ήταν ελεήμονας, πράος και εγκρατής. Διώχθηκε κατά την περίοδο του Μαξιμιανού, αλλά αποκαταστάθηκε επί Μ. Κωνσταντίνου. Ο Άγιος δεν λατρεύεται τόσο από τον λαό ως ο Άγιος Επίσκοπος Μύρων της Μ. Ασίας, αλλά ως θαλασσοδαρμένος καραβοκύρης– ναυτικός. Σε ένα από τα ταξίδια που έκανε, για προσκύνημα, ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή. Ο Άγιος προσευχήθηκε με θέρμη και μετά, επικαλούμενος το όνομα του Κυρίου, διέταξε τους ανέμους να σταματήσουν.
Έτσι κι έγινε. Από τότε θεωρείται ότι προστατεύει τους ναυτικούς. Το Θείο επεμβαίνει για να σώσει τους αθώους ανθρώπους από φυσικές καταστροφές, που οφείλονται σε κακές καιρικές συνθήκες. Τέτοιες είναι οι διασώσεις πλοίων ή ναυαγών από τρικυμίες, ανέμους και καταιγίδες. Η ισορροπία στις καιρικές συνθήκες συνήθως διαταράσσεται από την παρουσία αμαρτωλών ανθρώπων. Θεία όμως πρόσωπα μπορούν να επαναφέρουν τους ανέμους σε τάξη και να ηρεμίσουν τα ταραγμένα νερά. Αυτό το έκανε άλλωστε και ο Κύριός μας. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα από αυτά τα Θεία πρόσωπα που καθυποτάσσει τα φυσικά στοιχεία και διασώζει όσους κινδυνεύουν να πνιγούν. Ο Άγιος Νικόλαος είναι προστάτης του πολεμικού ναυτικού και εορτάζει 6 Δεκεμβρίου.
4. Ξενοφών ο Όσιος, για ναυαγούς και αγνοούμενους στην θάλασσα. Ο Ξενοφών ήταν πολύ πλούσιος και έζησε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Ιουστινιανού. Ξεκίνησε μαζί με την σύζυγο και τα δύο αγόρια του ένα ταξίδι για την Βηρυτό. Εκεί υπήρχε μια φημισμένη σχολή Φιλοσοφίας. Ο Ξενοφών με την σύζυγό του θεώρησαν σκόπιμο να πάνε τους δύο υιούς τους εκεί να σπουδάσουν και φυσικά τους συνόδευσαν. Στον δρόμο όμως έγινε μεγάλη θαλασσοταραχή και το πλοίο βούλιαξε. Οι δύο υιοί του Ξενοφώντα χάθηκαν στα κύματα, αλλά αυτός με την γυναίκα του κατάφεραν και έφθασαν στην ακτή. Άρχισαν αγωνιωδώς να αναζητούν τους υιούς τους. Ανάμεσα στους ναυαγούς και τους πνιγμένους, όμως τα δύο αγόρια δεν υπήρχαν. Ύστερα από πολλές ημέρες(ίσως και μήνες) αναζητήσεων, ο Ξενοφών με την γυναίκα του έφθασαν εξαντλημένοι σε ένα μοναστήρι. Το ζευγάρι μπορεί να είχε κουραστεί από την αναζήτηση των ναυαγών, δεν είχε χάσει όμως την πίστη του στον Θεό, ότι τα παιδιά τους θα είναι ζωντανά και πως θα τα εύρισκαν. Έτσι κι έγινε!
Όταν η πόρτα του μοναστηριού άνοιξε, αναγνώρισαν στα πρόσωπα δύο νεαρών μοναχών τα παιδιά τους. Καταλαβαίνετε την χαρά όλων των μελών της οικογένειας που ξαναενώθηκε. Ο Ξενοφών με την γυναίκα του Μαρία και τα παιδιά τους, Αρκάδιο και Ιωάννη, μοίρασαν την περιουσία τους στους πτωχούς, έγιναν όλοι μοναχοί και έζησαν ως τα βαθιά γεράματά τους υμνώντας και λατρεύοντας τον Κύριο. Ο Ξενοφών και η συνοδεία του προστατεύουν τους ναυαγούς και όσους έχουν αγνοούμενους στην θάλασσα(εορτάζει 26 Ιανουαρίου).