ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ 2023!!! Μία πεντανόστιμη ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή
- 200 ml. γάλα φρέσκο χλιαρό
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος εκτός ψυγείου
- 3 αυγά
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 60 γρ. φρέσκια μαγιά
- 50 γρ. ηλιέλαιο, για να βρέχουμε τα χέρια όταν ζυμώνουμε και πλάθουμε
- Ξύσμα και χυμός από ένα πορτοκάλι
- Λίγο μαχλέπι – κακουλέ και βανίλια για άρωμα
- Λίγο μαστίχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα. Ρίχνουμε και 5 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε 20 λεπτά.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Ρίχνουμε μέσα τα αυγά ένα-ένα χτυπώντας και κατόπιν τα αρωματικά και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε το μείγμα της μαγιάς με το αλεύρι, το χυμό και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια αραιή ζύμη. Την αφήνουμε 2 ώρες περίπου να διπλασιαστεί σκεπασμένη κάπου ζεστά.
- Την πλάθουμε πάλι με λαδωμένα χέρια για 2 λεπτά, σα να την διπλώνουμε, της δίνουμε στρογγυλό σχήμα και βάζουμε μέσα ένα κέρμα.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα στον πάτο και με μια λωρίδα λαδόκολλα στα πλαϊνά. Την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη για 2 ώρες ακόμα
- Μεταφέρουμε την φόρμα και ψήνουμε προσεκτικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς ή για 45 λεπτά στους 160 βαθμούς.