ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ- Αποκλειστική συνταγή από τον μοναχό Βαρσανούφιο, αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους
Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ παρουσιάζει μια μοναδική νηστίσιμη τούρτα, φτιαγμένη με αγνά υλικά και την ευλογία της μοναστικής παράδοσης. Αυτή η συνταγή δεν περιέχει γαλακτοκομικά ή αυγά, αλλά παραμένει πλούσια σε γεύση και άρωμα.
Υλικά:
• 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι φυσικός χυμός πορτοκαλιού
• 1 κουταλάκι σόδα
• 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
• ½ κουταλάκι κανέλα
• ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
• ½ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
• ½ φλιτζάνι σταφίδες
• Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για την κρέμα:
• 500 ml γάλα αμυγδάλου ή καρύδας
• 3 κουταλιές κορν φλάουρ
• 4 κουταλιές μέλι ή ζάχαρη
• 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Για το γαρνίρισμα:
• Τριμμένο καρύδι
• Λίγη κανέλα
• Ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία του κέικ: Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
3. Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά.
4. Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.
Εκτέλεση της κρέμας:
1. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου.
2. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο γάλα και το προσθέτουμε στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Προσθέτουμε το μέλι (ή τη ζάχαρη) και τη βανίλια, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα.
4. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Συναρμολόγηση:
• Μόλις κρυώσει το κέικ, το κόβουμε στη μέση και απλώνουμε τη μισή κρέμα.
• Καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα στην κορυφή.
• Γαρνίρουμε με τριμμένο καρύδι, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.
Έτοιμη η μοναστηριακή νηστίσιμη τούρτα! Μια γλυκιά ευλογία για το τραπέζι σας, από το Άγιον Όρος.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου