Υλικά
10 πορτοκάλια (κατά προτίμηση με χοντρή φλούδα)
Ζάχαρη ανάλογα με το πόσο θα βγει ο πολτός, δείτε παρακάτω.
Εκτέλεση
Ξύνουμε τα πορτοκάλια στο τρίφτη του τυριού για να φύγει η σπιρτάδα και η πικρίλα που έχουν στη φλούδα τους.
Αφού τα ξύσουμε, τα πλένουμε καλά.
Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό.
Τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι το πιρούνι να μπαίνει μέσα αρκετά. Τότε τα σβήνουμε από τη φωτιά.
Χύνουμε το νερό.
Πλένουμε πάλι τα πορτοκάλια με νερό για να φύγει η πικρίλα.
Γεμίζουμε πάλι τη κατσαρόλα με κρύο νερό, ίσα ίσα να σκεπαστούν τα πορτοκάλια και τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Χύνουμε το νερό.
Βάζουμε τα πορτοκάλια στο πάγκο της κουζίνας και τα κόβουμε στα 4.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε τις άκρες και τις ίνες του πορτοκαλιού.
Αν θέλουμε η μαρμελάδα να είναι ρευστή, τη κόβουμε στο blender.
Αν θέλουμε να έχει μέσα κομματάκια, τότε θα τη λιώσουμε με το χέρι ή θα κόψουμε μικρά κομματάκια με το ψαλίδι.
Με ένα ποτήρι του νερού, μετράμε το πολτό του πορτοκαλιού.
Το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και ανάλογα με τα πόσα ποτήρια θα βγάλουμε, τόσα ποτήρια ζάχαρη θα βάλουμε.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.
Θα βράσουμε τη μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνέχεια.
Σε 40-45 λεπτά θα είναι έτοιμη. Μόλις κρυώσει λίγο, τη βάζουμε στα βάζα. Η μαρμελάδα πρέπει να μην έχει κρυώσει όταν τη μεταφέρουμε στα βάζα γιατί αν κρυώσει, τότε πήζει και δεν μεταφέρεται καλά.
Βγάζει περίπου 5-7 βαζάκια.
Είναι εύκολο να τη φτιάξετε. Ίσως σας φανεί κόπος το να τρίψετε τα πορτοκάλια, αλλά θα δείτε ότι είναι ωραίο να έχετε μαρμελάδα σπιτική για αρκετό διάστημα! Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ…