Συνταγή για κόλυβα από το Αγιον Ορος – Ψυχοσάββατο – Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, όταν τελείται μνημόσυνο στην μνήμη ενός ανθρώπου που έχει φύγει από τη ζωή, φτιάχνουμε κόλλυβα.
Τα κόλλυβα τα πηγαίνουμε στον ναό και, μετά την ακολουθία του μνημόσυνου, μοιράζονται στο εκκλησίασμα. Κόλλυβα φτιάχνουμε και προς τιμήν των αγίων, την ημέρα της εορτής τους. Στα κόλλυβα αυτά, όμως, δεν σχηματίζουμε πάνω το σημείο του σταυρού, όπως στα κόλλυβα για τους κεκοιμημένους, αλλά συνήθως την εικόνα του αγίου.
Μία απλή συνταγή από το Άγιο Όρος για να φτιάξετε κόλυβα.
Συνταγή για κόλυβα από το Αγιον Ορος – Ψυχοσάββατο -Υλικά:
- 1/2 κιλό σιτάρι
- 2 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 κουταλιά της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
- 1/2 κουταλιά της σούπας σπόρους από ρόδι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά
- άχνη ζάχαρη και κανέλα για την επικάλυψη
Συνταγή για κόλυβα από το Αγιον Ορος – Ψυχοσάββατο-Εκτέλεση:
Βράζουμε το σιτάρι τόσο ώστε να μη χυλώσει. Το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα για να τραβήξει το νερό του.
Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά (εκτός από την άχνη ζάχαρη) και ανακατεύουμε. Τα απλώνουμε σε πιατέλα και τα πιέζουμε από πάνω με μια λαδόκολλα. Τα καλύπτουμε με άχνη ζάχαρη.
Αν τα κόλλυβα είναι για μνημόσυνο ή τρισάγιο, σχηματίζουμε στην επιφάνεια έναν σταυρό με κανέλα ή αμύγδαλο ή σπόρους από ρόδι. Αν είναι για εορταζόμενο άγιο, σχηματίζουμε τη μορφή του αγίου με κανέλα ή φυσικά χρώματα.
Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο “Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές” του Μοναχού Νικήτα Αγιορείτη.