Τα ρεβίθια φούρνου είναι τένα υγιεινό και θρεπτικό φαγητό . Σερβίρεται ώς βασικό πιάτο αλλά και σε ποικιλία γεύσεων σε ένα τραπέζι με νηστίσιμα . Η αλήθεια είναι ότι χειμωνα και καλοκαίρι είναι από τις αγαπημένες γεύσεις όλων.
1 κιλό ρεβύθια
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά ρίγανη
2 καρότα σε λεπτές ροδέλες
Αλάτι και κόκκους μαύρο πιπέρι
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
Χρησιμοποιούμε ευρύχωρο πήλινο σκεύος ή γάστρα φούρνου. Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε αρκετό νερό . Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος ή τη γάστρα μαζί με 2 ως 3 φλιτζάνια νερό και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λεμόνι . Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το σκεύος . Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 με 200 βαθμούς για 2 με 3 ώρες περίπου. Τα ρεβίθια θα χυλώσουν και θα γίνουν υπέροχα . Προσθέτουμε το λεμόνι και τα σερβίρουμε. Τα συνοδεύουμε με πιπεριές Φλωρίνης ή καυτερές , η πιπεριές κέρατα τηγανητές , η διάφορα λαχανικά τουρσί ή ελιές με μαρούλι και αγγούρι.