Παγωτό Κρέμα Αγιορείτικο: Το Άγιο Όρος, εκτός από πνευματικό κέντρο, φημίζεται και για την πλούσια γαστρονομική του παράδοση.
Από τα χέρια των μοναχών πλάθονται γευστικά αριστουργήματα, με το παγωτό κρέμα να αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα.
Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ σας παρουσιάζει την μοναδική συνταγή!
Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά για να φτιάξετε το δικό σας αγιορείτικο παγωτό κρέμα, ένα δροσερό και απολαυστικό γλυκό που θα σας ταξιδέψει στην ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους.
Υλικά:
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 500 γρ. ζάχαρη
- 10 κρόκοι αυγών
- 1 βανίλια
- 1 ξύσμα λεμονιού
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να βράσει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε δυνατά τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
- Ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά στο κρύο μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε μια παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Εάν δεν διαθέτετε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα αλουμινένιο ταψί και το βάζουμε στην κατάψυξη.Ανακατεύουμε κάθε 30 λεπτά με ένα πιρούνι για να σπάσουμε τους κρυστάλλους πάγου, μέχρι να πήξει τελείως.
- Αφήνουμε το παγωτό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Συμβουλές:
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αντί για κρέμα γάλακτος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 200 γρ. μασκαρπόνε.
- Μπορείτε να γαρνίρετε το παγωτό σας με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα ή σιρόπι καραμέλας.
- Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα και ποιοτικά υλικά για ένα άψογο αποτέλεσμα.
Ιστορική Σημασία:
Η παρασκευή παγωτού στο Άγιο Όρος έχει μακρά ιστορία. Ξεκίνησε γύρω στο 10ο αιώνα, όταν οι μοναχοί έμαθαν την τέχνη από προσκυνητές από την Ανατολή. Έκτοτε, το παγωτό κρέμα έγινε αγαπημένο κέρασμα στους προσκυνητές και τους επισκέπτες του Αγίου Όρους.
Το παγωτό κρέμα Αγιορείτικο αποτελεί ένα γευστικό ταξίδι στην παράδοση και την πνευματικότητα του Αγίου Όρους