ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ – Οι μοναχοί του Αγίου Όρους έχουν δημιουργήσει πολλές μοναδικές και σπάνιες νηστίσιμες συνταγές που αντικατοπτρίζουν την αυστηρότητα της νηστείας τους αλλά και την αγάπη τους για απλά και φυσικά υλικά.
Εδώ είναι δύο λιγότερο γνωστές συνταγές που προέρχονται από την πλούσια γαστρονομική παράδοση του Αγίου Όρους και σας παρουσιάζει αποκλειστικά το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:
1. Αγιορείτικη Φάβα με Μανιτάρια
Υλικά:
- 500 γρ. φάβα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 200 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
- Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
- Ξεπλύνετε τη φάβα και βράστε την σε νερό μέχρι να μαλακώσει.
- Στο μεταξύ, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέστε τα μανιτάρια και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.
- Όταν η φάβα είναι έτοιμη, πολτοποιήστε την μέχρι να γίνει κρέμα.
- Ανακατέψτε τα σοταρισμένα λαχανικά με τη φάβα, προσθέστε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και μαϊντανό.
2. Αγιορείτικη Σαλάτα με Σταφύλια και Καρύδια
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι σταφύλια, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια
- 1 φλιτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 μαρούλι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το μαρούλι, τα σταφύλια και τα καρύδια.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Περιχύστε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρετε αμέσως.
Αυτές οι συνταγές αναδεικνύουν την ικανότητα των μοναχών να δημιουργούν νόστιμα και υγιεινά πιάτα με απλά υλικά, διατηρώντας την παράδοση της νηστείας.