ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: Νηστίσιμο “Σφουγγάτο” με ρεβίθια και μυρωδικά του Αγίου Όρους
Υλικά (5 υλικά μόνο):
1. Ρεβίθια βρασμένα
2. Κρεμμύδι ξερό
3. Μαϊντανός φρέσκος
4. Αλεύρι ολικής ή απλό (για δέσιμο)
5. Ελαιόλαδο αγνό
(Προαιρετικά: λίγο αλάτι, πιπέρι ή κύμινο – δεν μετράνε στα πέντε βασικά)
Εκτέλεση:
1. Λιώνεις τα βρασμένα ρεβίθια σε ένα μπολ με πιρούνι ή τα περνάς από μύλο. Θες μια χοντροαλεσμένη υφή, όχι κρέμα.
2. Τρίβεις το κρεμμύδι στον τρίφτη ή το ψιλοκόβεις πολύ. Το σοτάρεις ελαφρώς σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο.
3. Ανακατεύεις τα ρεβίθια, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό, προσθέτοντας 2-3 κουταλιές αλεύρι για να δέσει το μείγμα.
4. Πλάθεις μικρές πίτες ή έναν μεγάλο «τηγανίτη» σαν σφουγγάτο.
5. Ψήνεις σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Μυστικό μοναστηριακό tip:
Μπορείς να βάλεις λίγη τριμμένη φλούδα λεμονιού στο μείγμα, για δροσιά και άρωμα — είναι πολύ συνηθισμένο σε μοναστήρια.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου