ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: «Το χταπόδι δεν θέλει νερό στο μαγείρεμα. Πρέπει να γίνει στο ζουμί του. Ετσι κρατάει όλο το θαλασσινό άρωμά του». Αυτό είναι το μυστικό του Πατέρα Νικήτα.
Υλικά – Μερίδες: για 5 – 6 άτομα
– 1 µικρό χταπόδι (περίπου 600 – 700 γρ.)
-2 ξερά κρεµµύδια, κοµµένα σε χοντρές ροδέλες
-4 – 5 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο µέρος)
-5 κλωνάρια µαϊντανός, ψιλοκοµµένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
-5 κλωνάρια µάραθος, ψιλοκοµµένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
-1 σκελίδα σκόρδου, λιωµένη
-πιπέρι
-περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριµµένο παξιµάδι (σταρένιο) ή φρυγανιά
-ελαιόλαδο για τηγάνισµα
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και από πάνω βάζουμε το χταπόδι με την κουκούλα προς τα κάτω. Δεν βάζουμε νερό (το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του υγρά).
Σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει (χωρίς να γίνει σαν σχοινί). Αν μείνει ζουμί από το χταπόδι, το κρατάμε για άλλο μαγείρεμα (π.χ. χταποδόρυζο).
Βγάζουμε το χταπόδι, πετάμε τα κρεμμύδια, το κόβουμε σε κομμάτια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε δόσεις το χταπόδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα μυρωδικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν πολτός.
Πιπερώνουμε και προσθέτουμε το παξιμάδι ή τη φρυγανιά.
Ζυμώνουμε καλά – πρέπει το μείγμα να γίνει σφιχτό και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
Πλάθουμε κεφτέδες μικρούς και τους αλευρώνουμε.
Τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει (2 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους) και τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν.
Τους βγάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.