ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Σαρακοστή των Χριστουγέννων και νηστεία της Παρασκευής σήμερα. Αν σκέφτεστε τι να μαγειρέψετε δοκιμάστε τις Ταλιατέλες με πιπεριά Φλωρίνης και καρυδόψιχα, μια εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή .
Το φαγητό γίνεται και αλάδωτο
Υλικά που θα χρειαστείτε για τις Ταλιατέλες με πιπεριά Φλωρίνης και καρυδόψιχα
1 πακέτο Ταλιατέλες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Ντοματάκι κονσέρβα
1 πρέζα ζάχαρη
2 μεγάλες ψητές πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο) σε κυβάκια
Λίγη τριμμένη καρυδόψιχα
Αλατοπίπερο
Βασιλικός
Πως φτιάχνουμε τις Ταλιατέλες με πιπεριά Φλωρίνης και καρυδόψιχα
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με λάδι ή με ελάχιστο νερό το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το Ντοματάκι, το σκόρδο, αλάτι, τη ζάχαρη και λίγο νερό και αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει.
Ετοιμάζουμε τις Ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει.
Όταν σχεδόν γίνουν τις ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγη τριμμένη καρυδόψιχα και λίγο βασιλικό για το άρωμα.
Δοκιμάστε επίσης την νηστίσιμη πίτα Σεφουκλωτή, μια συνταγή από την Νάξο
Η συνταγή γίνεται και αλάδωτη
Υλικά που θα χρειαστείτε για την Σεφουκλωτή
1 κιλό σέσκουλα ή σέφουκλα όπως τα λένε στη Νάξο
2 ξερά κρεμμύδια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
Αλάτι και πιπέρι
1 φλυτζάνι ρύζι
200 γρ ελαιόλαδο-προαιρετικά
1 ½ φλυτζάνι σταφίδες-προαιρετικά
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
2 κουταλάκια αλάτι
3 κουταλιές μπέικιν
2 ½ φλυτζάνια νερό
Πως θα φτιάξετε την Σεφουκλωτή
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σέσκουλα.
Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μάραθο.
Χοντροκόβουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια.
Σε φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα σέσκουλα, τον άνηθο και το μάραθο, αλάτι και πιπέρι και σωτάρουμε για 7-8΄.
Προσθέτουμε το ρύζι (και αν θέλουμε τις σταφίδες), ανακατεύουμε λίγο πάνω στη φωτιά και τη σβήνουμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι ακόμα
Ανοίγουμε τη ζύμη σε 2 φύλλα, στρώνουμε το ένα σε λαδωμένο ταψί, ρίχνουμε το μίγμα, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45΄ περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσει καλά.
Δοκιμάστε επίσης τα γεμιστά καλαμάρια
Το φαγητό μπορεί να γίνει και χωρίς λάδι.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό καλαμάρια μικρά
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτέ ή χυμό λεμόνι
1 φλιτζάνι λάδι
Ρύζι όσο πάρουν
Αλάτι
Πιπέρι
Πως φτιάχνουμε τα γεμιστά καλαμάρια
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια.
Αφαιρούμε τα κεφάλια τους και τα ψιλοκόβουμε.
Ζεματίζουμε τα καλαμαράκια σε νερό που βράζει για 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.
Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Τσιγαρίζουμε στο μισό λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Μετά ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια, το μαϊντανό, τον άνηθο,αλάτι,πιπέρι και το τοματοπολτέ διαλυμένο (αν θα κάνουμε το φαγητό κόκκινο).
Αφού πάρουν όλα αυτά μία-δύο βράσεις, ρίχνουμε το ρύζι (τόσο, όσο υπολογίζουμε ότι χρειάζεται για να γεμίσουν τα καλαμαράκια μέχρι τη μέση τους), το γυρίζουμε
δυο-τρεις φορές και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό.
Όταν απορροφηθεί το νερό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα καλαμαράκια.
Κλείνουμε το άνοιγμα τους με μία οδοντογλυφίδα.
Τα απλώνουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα εναλλάξ (δηλαδή όχι προς την ίδια κατεύθυνση).
Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό.
Τα σιγοβράζουμε , ώσπου να μείνουν με το λάδι τους.
Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι αν δεν έχουμε βάλει τοματοπολτέ.
Καλή Σαρακοστή και καλή σας όρεξη!