ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ: Απο την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά το ψήσιμο των γλυκών τις Πασχαλιάς , τα τσουρέκια και τα κουλουράκια και την μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα πασχαλινά αυγά, το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνεται η Μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα ψήνεται το Αρνί.
Πάμε να δούμε μια εύκολη συνταγή:
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
- 230 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 40 γρ. μαγιά φρέσκια
- 5 αυγά (2 κρόκοι και 3 ολόκληρα)
- 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)
- 1 κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο
- 1/3 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
- 1 κουταλακι του γλυκού εσάνς βανίλιας
- λίγο αλάτι
Για το άλειμμα και τη διακόσμηση
- 1 κρόκος αυγού
- 3 κουταλιές της σούπας γάλα
- 50 γρ. αμύγδαλα εφιλέ ασπρισμένα
- κόκκινα βρασμένα σφιχτά αυγά
Εκτέλεση
- Σε μεγάλη λεκάνη βάζετε λίγο αλεύρι και λίγη ζάχαρη και ανακατεύετε. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και τη ρίχνετε στη λεκάνη ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα μέχρι να γίνει χυλός. Σκεπάζετε το χυλό με μια πετσέτα και τον αφήνετε «να ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος 1 ώρα περίπου για να φουσκώσει.
- Σε άλλη λεκάνη βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι, κάνετε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα και ρίχνετε εκεί τα αυγά (κρόκους και ολόκληρα ελαφρά χτυπημένα), το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη βανίλια. Ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.
- Ζεσταίνετε το βούτυρο (χωρίς να κάψει) και το προσθέτετε κατά μικρές ποσότητες στο αλεύρι με τα αυγά έως ότου απορροφηθεί από το μείγμα. Κατόπιν ρίχνετε και το χυλό της μαγιάς. Ζυμώνετε συνεχώς μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει και από τα χέρια και από τη λεκάνη. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμη. Αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, μέχρις ότου διπλασιαστεί σε όγκο (1 ώρα).
- Ξαναπιάνετε τη ζύμη και ξαναζυμώνετε άλλο λίγο. Πλάθετε τα τσουρεκάκια στο σχήμα που σας αρέσουν (στρογγυλά ή κοτσίδες) –με αυτή την ποσότητα ζύμης θα σας βγουν 2 μέτρια ή 4 μικρά. Αφήνετε τα τσουρέκια να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Τα τοποθετείτε σε ταψί ή σε λαμαρίνα, αφού τη στρώσετε με λαδόκολλα. Βυθίζετε μέσα στη ζύμη κόκκινα αυγά και τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν. Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με το γάλα και αλείφετε ένα ένα τα τσουρέκια με πινέλο. Πασπαλίζετε από πάνω με αμύγδαλα. Τα ψήνετε 35΄-40΄σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα.