ΚΟΛΛΥΒΑ: Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ με αφορμή το πρώτο ψυχοσάββατο του 2025 που ειναι στις 22 Φεβρουαρίου παρουσιάζει μια από τις παλαιότερες και αυθεντικές συνταγές για κόλλυβα, όπως την τηρούν οι μοναχοί του Αγίου Όρους εδώ και αιώνες.
Τα κόλλυβα είναι ένα σημαντικό μέρος της ορθόδοξης παράδοσης, παρασκευάζονται στη μνήμη των κεκοιμημένων και συμβολίζουν την Ανάσταση και την αιώνια ζωή.
Υλικά:
• 500 γρ. σιτάρι
• 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
• 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
• 100 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
• 100 γρ. σταφίδες ξανθές
• 200 γρ. ζάχαρη άχνη
• 1 κ.γ. κανέλα
• 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
• 1 ρόδι (οι σπόροι του)
• 2 κ.σ. ανθόνερο
• Άχνη ζάχαρη και ροδόνερο για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
1. Βράσιμο σιταριού: Πλένουμε καλά το σιτάρι και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό. Το βράζουμε για 1,5 – 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
2. Στέγνωμα: Στραγγίζουμε το σιτάρι και το απλώνουμε σε βαμβακερή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας για αρκετές ώρες, ώστε να στεγνώσει εντελώς.
3. Ανακάτεμα υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το σιτάρι με τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ρόδι. Προσθέτουμε το ανθόνερο και ανακατεύουμε καλά.
4. Επικάλυψη: Απλώνουμε το μείγμα σε μια πιατέλα και το πιέζουμε ελαφρά. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και το στρώνουμε καλά με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού.
5. Διακόσμηση: Στολίζουμε με σταυρό από κανέλα ή με αμύγδαλα και ρόδι, σύμφωνα με την παράδοση.
Αυτή η συνταγή παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μοναστικής και λαϊκής ευσέβειας.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου