Συστατικά
1 kg καρότα καθαρισμένα (χρειαζόμαστε περίπου 1.3 kg
1 kg ζάχαρη
1 lt νερό
2 βανίλιες
10 με 15 γαρύφαλλα
1 λεμόνι
150 – 200 gr αμύγδαλα
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα αμύγδαλα μέσα σε ένα κατσαρολάκι με νερό Μόλις πάρουν μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Με τα ακροδάχτυλά μας τα πιέζουμε ελαφρά ώστε να διαχωριστεί η φλούδα από τον καρπό. Προσοχή γιατί γλιστράνε πολύ και εκσφενδονίζονται στα μήκη και τα πλάτη της κουζίνας μας… Αν έχετε μικρά παιδιά βάλτε τα να σας τα καθαρίσουν, είναι πολύ διασκεδαστικό και τα απασχολείτε κιόλας. Τα καθαρισμένα αμύγδαλα, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Όταν τα συγκεντρώσουμε όλα τα κόβουμε κατά μήκος στα 4. Καθαρίζουμε, πλένουμε και τρίβουμε τα καρότα στον ειδικό τρίφτη ώστε να προκύψουν μακρόστενα sticks.
2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση περίπου και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το καρότο, το αφήνουμε 12 λεπτά και το σουρώνουμε πάρα πολύ καλά. Προσοχή να είναι πάρα πολύ καλά σουρωμένο, γιατί ότι υγρά μένουν επιβραδύνουν το δέσιμο του σιροπιού αργότερα…
3. Ετοιμάζουμε το σιρόπι Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη τις βανίλιες και τα γαρύφαλλα ανακατεύοντας συχνά με μία ξύλινη κουτάλα .Μετά από 25 λεπτά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και 10 λεπτά αργότερα ρίχνουμε το καρότο και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά ίσως και λίγο περισσότερο ακόμα να βράσει. 2 -3 λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε και τα κομμένα αμύγδαλα για να πάρουν την τελευταία βράση.
4. Παίζει ρόλο το πόσα υγρά έχουν τα καρότα μας, αλλά και η κατσαρόλα που χρησιμοποιούμε. Οι οδηγίες που μου δόθηκαν ήταν να προσέχω το σιρόπι να βράσει και να είναι πηχτό χωρίς να πάρει χρώμα. Αφού το έσβησα δεν απέσυρα την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας αλλά το άφησα να πάρει όλη την επιπλέον θερμότητα και έτσι όσο κρύωνε το γλυκό τόσο καλύτερο δέσιμο επιτύγχανα… Η μαμά μου για να τσεκάρει αν το σιρόπι έχει δέσει, βγάζει λίγο από το γλυκό με ένα κουτάλι να κρυώσει και στάζει μία σταγόνα από το σιρόπι πάνω στο νύχι του αντίχειρά της. Αν το σιρόπι στέκεται σχηματίζοντας μία ωραία σταγόνα τότε είναι εντάξει, αν στάζει στο δάχτυλό της και δεν στέκεται τότε θέλει και άλλο βράσιμο… Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο, όπως όλα τα γλυκά του κουταλιού άλλωστε και ταιριάζει πάρα πολύ με λίγη κανελλίτσα από πάνω. Επίσης είναι πολύ ωραίο συνοδευτικό για γιαούρτι ή παγωτό. Και προφανώς αν δεν θέλουμε να βάλουμε τα αμύγδαλα κανένα πρόβλημα είναι εξίσου ωραίο.
Καλή επιτυχία
http://syntageskardias.blogspot.com