ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΣΥΝΤΑΓΗ – Φανουρόπιτα από το γιαγιά Μάρθα από τη Σμύρνη. Μια ξεχωριστή συνταγή που συνδυάζει γεύσεις και αρώματα της Μεσογείου αλλά και την χριστιανική παράδοση του ποντιακού Ελληνισμού.
Ορίστε μια συνταγή που σας παρουσιάζει το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για να φτιάξετε μια αυθεντική φανορόπιτα:
Υλικά:
Για τη ζύμη:
– 500 γρ. αλεύρι
– 1 κ.γ. αλάτι
– 1 κ.γ. ζάχαρη
– 1 φακελάκι μαγιά ξηρή (ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά)
– 250 ml χλιαρό νερό
– 100 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
– 400 γρ. φέτα ή μυζήθρα, θρυμματισμένη
– 2-3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
– 2-3 πράσα, ψιλοκομμένα
– 1/2 φλ. ελαιόλαδο
– 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
– 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
– Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία Ζύμης:
– Αν χρησιμοποιείτε φρέσκια μαγιά, διαλύστε τη σε 1/4 φλ. από το χλιαρό νερό με 1 κ.γ. ζάχαρη και αφήστε την να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
– Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε τη μαγιά (ή τη ξηρή μαγιά με το χλιαρό νερό) και το ελαιόλαδο. Ζυμώστε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό.
– Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
2. Ετοιμασία Γέμισης:
– Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
– Αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο και προσθέστε τη φέτα, τον άνηθο και τον δυόσμο. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
3. Συναρμολόγηση Πίτας:
– Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη (ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο). Ανοίξτε το μεγαλύτερο μέρος σε ένα φύλλο και στρώστε το σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
– Απλώστε τη γέμιση πάνω από το φύλλο ζύμης.
– Ανοίξτε το δεύτερο μέρος της ζύμης και καλύψτε τη γέμιση, κλείνοντας τις άκρες καλά.
– Χαράξτε την επιφάνεια της πίτας με ένα μαχαίρι και αλείψτε την με λίγο ελαιόλαδο.
4. Ψήσιμο:
– Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή απόλαυση!