ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Δύο πεντανόστιμες και νηστίσιμες συνταγές από τον μακαριστό σπουδαίο αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους π. Επιφάνιος.
Αγιορείτικη σούπα λαχανικών
8 κολοκυθάκια (περίπου 1/2 κιλό), σε φέτες
4 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
2 πιπεριές πράσινες, χοντροκομμένες
1 μελιτζάνα φλάσκα, καθαρισμένη και σε φέτες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
χυμός από 2 λεμόνια
λίγο κύμινο σε σκόνη
180 ml ελαιόλαδο
αλάτι, μαυροπίπερο
λίγα φρέσκα φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
-
- Για να φτιάξουμε σούπα λαχανικών αγιορείτικη, πρώτα ζεσταίνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το λάδι σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά συνεχώς, μέχρι να λαδωθούν καλά.
- Ρίχνουμε 2 λίτρα νερό, αλατοπιπερώνουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το κύμινο και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή τη μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη. Έχουμε μια μοσχοβολιστή σούπα.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή λεμόνι.
- Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τα φυλλαράκια δυόσμου.
Γίγαντες στον φούρνο από το Άγιο Όρος
Υλικά
Μερίδες: 6
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες (μουλιασμένα σε νερό για 5-6 ώρες)
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι
λίγο κύμινο
3 – 4 κλωνάρια δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
λίγη ρίγανη ξερή, τριμμένη
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι, μαυροπίπερο
- Για να φτιάξουμε γίγαντες στον φούρνο πρώτα ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τα φασόλια.
- Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και σε άφθονο κρύο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, να μισογίνουν.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ σε 1 ποτήρι νερό και τον ρίχνουμε στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, ρίχνουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά για να πάρουν μία βράση όλα μαζί και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Στο ταψί του φούρνου βάζουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και ρίχνουμε τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Προσέχουμε τα φασόλια να είναι σκεπασμένα με αρκετό ζουμί, διότι τα έχουμε αφήσει μισοβρασμένα και θα χρειαστούν κι άλλο βράσιμο μες στον φούρνο. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
- Βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Τα φασόλια μας, όταν είναι έτοιμα, πρέπει να είναι στεγνά και ροδοκοκκινισμένα.