Άγιο Όρος: Το Άγιο Όρος, γνωστό για την πλούσια γαστρονομική του παράδοση, προσφέρει μοναδικές νηστίσιμες συνταγές, ιδανικές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ εξασφάλισε δυο θεσπέσιες προτάσεις!
Παρακάτω, σας προτείνουμε δύο ιδιαίτερες συνταγές που αναδεικνύουν τη λιτότητα και τη γεύση της μοναστηριακής κουζίνας.
1. Γεμιστά Καλαμάρια με Ρύζι και Σταφίδες
Μια ξεχωριστή, νηστίσιμη πρόταση που συνδυάζει τη θάλασσα με τις παραδοσιακές γεύσεις του Αγίου Όρους.
Υλικά:
• 10 μεγάλα καλαμάρια (καθαρισμένα)
• 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1/4 φλιτζάνι σταφίδες
• 1/4 φλιτζάνι κουκουνάρι
• 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
• Χυμός από 1 λεμόνι
• Αλάτι και πιπέρι
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
2. Προσθέτετε το ρύζι, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τη κανέλα (αν τη χρησιμοποιείτε) και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
3. Ρίχνετε 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι, και αφήνετε το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά του. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό.
4. Γεμίζετε τα καλαμάρια με το μείγμα, αφήνοντας λίγο χώρο, και τα κλείνετε με οδοντογλυφίδες.
5. Σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα καλαμάρια για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές.
6. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και λίγο νερό, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για περίπου 20 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστά με πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά.
2. Αγιορείτικη Πίτα με Σπανάκι και Καρύδια
Μια παραδοσιακή πίτα χωρίς τυρί, που συνδυάζει τα αρώματα των χόρτων με την τραγανή υφή των καρυδιών.
Υλικά:
• 1 κιλό φρέσκο σπανάκι (πλυμένο και ψιλοκομμένο)
• 2 πράσα ψιλοκομμένα
• 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
• 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
• 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο (για το φύλλο)
• Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα.
2. Προσθέτετε το σπανάκι και μαγειρεύετε μέχρι να μαραθεί. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο, τα καρύδια, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύετε.
3. Σε μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι, το χλιαρό νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ζυμώνοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
4. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγετε το ένα φύλλο και το απλώνετε σε ένα λαδωμένο ταψί.
5. Ρίχνετε τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα. Καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο.
6. Χαράζετε την πίτα και την ψήνετε στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανική για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Αυτές οι συνταγές αποτυπώνουν τη σοφία και την παράδοση της αγιορείτικης κουζίνας, προσφέροντας νοστιμιά και πνευματική ισορροπία στο εορταστικό σας τραπέζι.