Αγιορείτικη Ντοματόσουπα – Νηστίσιμη καλοκαιρινή συνταγή
Υλικά:
– 1 κιλό ντομάτες (κατά προτίμηση ώριμες)
– 1 μεγάλο κρεμμύδι
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 1 μεγάλο αγγούρι
– 1 πράσινη πιπεριά
– 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1 κουταλιά ξίδι
– 1 κουταλάκι ζάχαρη (προαιρετικά)
– Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
– Φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία λαχανικών: Πλύνετε καλά τις ντομάτες. Αν είναι μεγάλες, κόψτε τις σε κομμάτια. Εάν είναι μικρές, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ολόκληρες. Κόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αγγούρι και την πιπεριά σε μικρά κομμάτια.
2. Μαγείρεμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα και αρωματικά.
3. Προσθήκη ντομάτας: Προσθέστε τις ντομάτες στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να διαλύονται. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά ζάχαρη για να ισοσταθμίσετε την οξύτητα της ντομάτας.
4. Πολτοποίηση: Χρησιμοποιήστε ραβδομπλέντερ ή μεταφέρετε το μείγμα σε μπλέντερ και πολτοποιήστε το μέχρι να έχετε μια λεία σούπα. Εάν χρειάζεται, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό για να πετύχετε την επιθυμητή υφή.
5. Ενσωμάτωση αγγουριού και πιπεριάς: Επιστρέψτε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέστε το αγγούρι και την πιπεριά και μαγειρέψτε για 5-10 λεπτά ακόμα.
6. Καρυκεύματα: Ρίξτε το ξίδι, αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση. Ανακατέψτε καλά.
7. Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη σούπα ζεστή ή κρύα, γαρνιρισμένη με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό.
Αυτή η ντοματόσουπα είναι ελαφριά και δροσιστική, ιδανική για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.