Θυμάμαι μέρες χαράς γιορτινές με μνήμες παιδικές , τότε που το σπίτι ήταν παραμυθένιο γεμάτο αγάπη και γέλια παιδικά.Θυμάμαι την μαμά Σοφία να μας μιλά για την αγάπη στο Χριστό και τον Άγιο Βασίλειο.Θυμάμαι το πιο όμορφο παιχνίδι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς με χεράκια στο ζυμάρι της βασιλόπιττας μέσα σκεπασμένα και την γλυκειά φωνή της μητέρας μου να τραγουδά: <Πάει ο παλιός ο χρόνος ας γιορτάσουμε παιδιά και του χωρισμού ο πόνος ας κοιμάται στην καρδιά .Καλή χρονιά, καλή χρονιά χαρούμενη χρυσή Πρωτοχρονιά…>. Να θυμάστε πάντα πως η Βασιλόπιττα μας θυμίζει τον Άγιο Βασίλειο που πάντα μοίραζε και βοηθούσε τον άνθρωπο!
Καλή χρονιά και καλά κουζινομαγειρέματα από την μαμά Σοφία!
Υλικά
1.Ένα κιλό αλεύριγια τσουρέκια
2.Δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη
3.Ένα φλυτζάνι γάλα ,5-6 αβγά
4.Ένα φλυτζάνι φυτίνη,και 1 πακέτο 250γρ.άσπρο βούτυρο αγελαδινό
Ένα μικρό φλυτζανάκι τουκαφέ ελαιόλαδο.
5.Έξι κουταλιές μαγιά της μπύρας
6.Ένα ποτήρι χλιαρό νερό για να διαλύσουμε την μαγιά
7.Μαχλέπι,κακουλέ,ξύσμα ενός πορτοκαλιού, λίγο αλάτι,σουσάμι και
Αμύγδαλα ανάλατα καβουρντισμένα ελαφρά για το στόλισμα.
8.Ένα νόμισμα για τον τυχερό η’ την τυχερή της χρονιάς στο τέλος.
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την μαγιά της μπύρας διαλύοντας την στο ποτήρι με το νερό.Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν γίνει η διπλή είναι έτοιμ να την χρησιμοποιήσουμε.
Χτυπούμε στο μίξερ τα αβγά, την ζάχαρη και προσθέτουμε το γάλα (χλιαρό), ενώ σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε αρκετά σε σιγανή φωτιά όμως το βούτυρο, το λαδάκι, την φυτίνη.
Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι μας ανακατεύοντας με όλα τα μυρωδικά μας. Στην συνέχεια το χυλό της μαγιάς τον ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι που ήδη έχουμε αφήσει μια λακκουβίτσα στην μέση για να τον ρίξουμε.Ανακατεύουμε καλά τραβώντας πάντα το ζυμάρι προς τα επάνω ενώ προσθέτουμε το μείγμα με τα αβγά.
Τέλος προσθέτουμε το ζεστό βούτυρο με το λάδι και την φυτίνη, σιγά – σιγά όσο να απορροφιθεί από το ζυμάρι όλο. Αν η ζύμη μας είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο γάλα. Αν είναι μαλακή αρκετά λίγο αλεύρι.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει αφού την Σταυρώσουμε και την σκεπάσουμε με πετσέτα καθαρή καθώς και με ένα τραπεζομάντηλο γύρω – γύρω όλη την λεκανίτσα μας. Στο ένα κιλό χρειάζεται 2 ώρες για να φουσκώσει..σε ζεστό μέρος.
Όταν φουσκώσει πια στο διπλό, την ζυμώνουμε λίγο ελαφρά και την τοποθετούμε σε 2 στρογγυλά βουτυρωμένα ταψάκια. ενώ έχουμε προσθέσει και το νόμισμα μέσα στο ζυμάρι. Έχουμε κρατήσει μία μπαλίτσα από το ζυμαράκι για να πλάσουμε το Έτος με αριθμούς ,να πλάσουμε κορδονάκια γράφοντας έτσι καλή χρονιά η’ ακόμη να διακοσμήσουμε φτιάχνοντας φιογκάκια ,φυλλαράκια ,μαζί με τα αμύγδαλα που θα στολίσουμε σαν μικρά λουλουδάκια. Ρίχνουμε από πάνω σουσαμάκι και αλείφουμε με ένα κρόκο αβγού διαλυμένο με λίγο νεράκι για να ροδίσει όμορφα. Αφήνουμε τις πίττες μας σκεπασμένες μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος της ηλ.κουζίνας μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά της ώρας.
Όταν θα μπήξουμε ένα ξύλινο καλαμάκι ή μία οδοντογλυφίδα και δεν θα κολλά το ζυμάρι μας οι πίτες μας είναι έτοιμες. Την δεύτερη πίτα η μαμά Σοφία πάντα την κρατούσε για τα Θεοφάνεια όπως συνήθιζαν από την Μ.Ασία να κάνουν στην οικογένεια της. Το πρώτο κομμάτι πάντα του ΑΓIΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Στην εορτή των Θεοφανείων πρώτο των Φώτων και ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ… ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ όπως μας έλεγαν παιδιά αν μας έπεφτε το νόμισμα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ!
Συνταγές της μαμάς Σοφίας, Γιώτα.Α.Παμπάλου, AGIORITIKOVIMA.GR