Τη εορτή των 1026 χρόνων από την ημέρα του Εκχριστιανισμού των Ρως η οποία κατά παράδοση συμπίπτει με την ημέρα της μνήμης του Αγίου Ισάξιου Δούκα Βλαδίμηρου (960-1015), ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος τέλεσε μετά την Θεία Λειτουργία στο Ναό του Σωτήρος Χριστού μια ειδική δέηση για την ειρήνη στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.
Επίσης τελέστηκε η δέηση υπέρ αναπαύσεως του αποβιώσαντος στις 5 Ιουλίου Προκαθήμενου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μητροπολίτη Βλαδίμηρου.
Με την ευλογία του Προκαθήμενου της Ρωσικής Εκκλησίας την ημέρα της μνήμης του Αγίου Ισάξιου Δούκα Βλαδίμηρου σε όλους τους ναούς της Ρωσίας στις 12 το μεσημέρι ακριβώς χτύπησαν οι καμπάνες.
Φέτος διακόπτεται η παράδοση της πατριαρχικής λειτουργίας στο Κίεβο που καθιερώθηκε το 2008, όταν η Αρχιερατική Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διέταξε να τελούν τη λειτουργία με το καθεστώς της μεγάλης εορτής και απευθύνθηκε στην ηγεσία της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας με πρόταση να εισάγουν την εορτή της μνήμης του Αγίου Δούκα Βλαδίμηρου στη λίστα των κρατικών ημερομηνιών μνήμης. Στην Ουκρανία η ημέρα αυτή επίσης θεωρείται κρατική γιορτή ως Ημέρα του Εκχριστιανισμού της Ρωσίας του Κιέβου – της Ουκρανίας.
Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας οι εορτασμοί έγιναν στην ατμόσφαιρα γιορτής και μνημόσυνου προς τη μνήμη του πρόσφατα απιβιώσαντος μητροπολίτη Βλαδίμηρου και για το λόγο αυτό οι επίσημες αποστολές από τη Μόσχα και άλλων Κατά Τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν καλέστηκαν στους εορτασμούς.
Στις αρχές Ιουλίου, τις ημέρες της προετοιμασίας στην κηδεία του Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρου έγινε φανερό ότι λόγω της τεντωμένης κατάστασης στις ρώσο-ουκρανικές σχέσεις ο πατριάρχης Κύριλλος δεν θα πάει στο Κίεβο. Ο επικεφαλής του τμήματος Πληροφοριών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βλαδίμιρ Λεγκόιντα εξήγησε όττε ότι η έλευση του Αγιότατου Πατριάρχη “μπορούσε να μετατρέψει την κηδεία του επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αιτία για μια διαμαρτυρία των ριζοσπαστικών δυνάμεων, ενώ ο Πατριάρχης προσέχει του πιστούς του “.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι το κοινό πνευματικό περιβάλλον του “ρωσικού κόσμου ” δε θα καταστραφεί. Μιλώντας για την έννοια “ρωσικός κόσμος “, εξήγησε ότι πρόκειται “για το μεγάλο ρωσικό πολιτισμό που βγήκε από την κολυμβήθρα του Εκχριστιανισμού του Κιέβου και διευρύνθηκε σε αχανή εδάφη της Ευρασίας “. Επισήμανε ότι σήμερα στα εδάφη αυτού του κόσμου υπάρχουν ανεξάρτητα κράτη, “κάτι τέτοιο δε σημαίνει όμως ότι η τάση προς τη νόμιμη ανεξαρτησία, στην υλοποίηση αυτής της ανεξαρτησίας πρέπει να συνοδεύεται με την καταστροφή του ενιαίου, κοινού πνευματικού χώρου “.
Ο Εκχριστιανισμός των Ρως το 988 συνδυάζεται με το όνομα του Δούκα Βλαδίμηρου τον οποίο οι ιστορικοί αποκάλεσαν τρανό, η εκκλησία Ισάξιο και ο λαός του έδωσε παρατσούκλι «Ήλιος Λαμπερός».