Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη με τον επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.
Ο κ. Αμανατίδης υποδεχόμενος τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ στο υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του, και αναφέρθηκε στις δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που είχε κάνει ο Σεβασμιώτατος ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στις Διασκέψεις των Αθηνών με θέμα τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό στη Μ. Ανατολή. Παρεμβάσεις, που όπως είπε, ήταν καίριες αναφορικά με τα ζητήματα της ειρηνικής συνύπαρξης στη Μ.Ανατολή.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ιστορικές πολιτιστικές σχέσεις αλλά και την ορθόδοξη παράδοση ως “τα σημεία σύνδεσης ανάμεσα στον ελληνικό και στον ρωσικό λαό, των οποίων οι δεσμοί παραμένουν και σήμερα ισχυροί ”.
Τέλος ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη σημασία της συμμετοχής του κ. Ιλαρίωνα στη Γενική Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, “ένα όργανο στο οποίο συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από 25 κράτη και στο οποίο ιδρυτικά μέλη ήταν η Ελλάδα και η Ρωσία.”
Από την πλευρά του ο κ. Ιλαρίωνας εξέφρασε και εκείνος τη χαρά του για τη σημερινή συνάντηση και την δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, καθώς όπως είπε “είναι πολλά τα καίρια θέματα προς συζήτηση” τονίζοντας μεταξύ αυτών την κατάσταση των χριστιανών στη Μ. Ανατολή.
Επ’ αυτού, μάλιστα, έκρινε ως “πολύ σημαντικό ανά τακτά διαστήματα- όπως συνηθίζεται να λέμε στη Ρωσία- να συντονίζουμε τα ρολόγια μας επί των θεμάτων αυτών”.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνάντηση που είχε προ ημερών κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
“Η κοινή ορθόδοξη πίστη είναι εκείνη η οποία ενώνει τις δύο χώρες μας. Ζήσαμε πολλές κοινές ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας. Οι λαοί μας βοήθησαν ο ένας τον άλλο στο διάβα της Ιστορίας. Και αυτή η συγγένεια στην πίστη είναι αυτή που μας βοηθά και σήμερα να αισθανόμαστε αδελφοί” υπογράμμισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς “για την προώθηση των σχέσεών μας και στον εκκλησιαστικό τομέα”.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης και στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, όπου, όπως είπε, “θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα τα οποία αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις καθώς και τα θέματα της πανορθοδόξου ημερησίας διατάξεως”.
Τέλος εξήρε το έργο της ΔΣΟ: “Θεωρώ σπουδαίο ότι υπάρχει αυτός ο οργανισμός και το έργο που αυτός επιτελεί” σημείωσε.