Η παράβλεψη των συμφερόντων των Ρώσων, η απομάκρυνση του ρωσικού ζητήματος από τον κοινωνικό τομέα οδηγούν στην ανεξέλεγκτη αύξηση των οριακών και επιθετικών διαδηλώσεων, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος στην 17η Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδο.
«Από μια άποψη η Ρωσία είναι το συνώνυμο των Ρως. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια άλλη γεωπολιτική πραγματικότητα, όταν στα εδάφη αυτής της ιστορικής Ρωσίας εμφανίστηκαν ανεξάρτητα κράτη πολλά από τα οποία επίσης είναι συνκληρονόμοι των ιστορικών Ρως. Για το λόγο αυτό όταν μιλάω για τη Ρωσία, πάντα εννοώ αυτό το μεγάλο έδαφος της ανθρωπότητας», εξήγησε ο Πατριάρχης.
«Εάν η θέση της ρωσικής πλειοψηφίας και στο εξής θα παραβλέπεται, θα κερδίσουν μόνο η καταστροφείς της Ρωσίας». Στη ομιλία του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου της Μόσχας υπογράμμισε ότι η Ρωσία μπορεί να προτείνει στον κόσμο την εμπειρία δημιουργίας δικαίων και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των εθνών, επειδή «δεν υπήρχαν στη Ρως λαοί – δεσπότες και λαοί – σκλάβοι». Κατά τη γνώμη του στο σύγχρονο κόσμο υπερισχύει «το μοντέλο δημιουργίας της κοινωνίας» που βασίζεται «στο σύστημα μόνιμης αντίστασης, αντιπαλότητας και μάχης, που δήθεν είναι αναπόφευκτες και απαραίτητες για τη πρόοδο».
«Το ιδανικό μας, αντίθετα, είναι η ενωμένη κοινωνία, η κοινωνία της κοινωνικής συμφωνίας», δήλωσε ο κ.κ. Κύριλλος αφού επεξήγησε ότι οι άνθρωποι με διάφορες απόψεις και πεποιθήσεις όχι πάντα αντιλαμβάνονται τις κοινωνικές αξίες από την ίδια πλευρά. «Υπάρχουν αποχρώσεις και λεπτομέρειες, υπάρχει χώρος για διάλογο, για συζήτηση. Όμως είναι αδύνατος ο διάλογος με εκείνους που ταπεινώνουν βάναυσα τις αξίες αυτές, τις ειρωνεύονται, τις καταπατούν, με εκείνους που καταστρέφουν την ειρήνη μεταξύ των εθνών και των θρησκειών», είπε.
«Πολύ συχνά εκείνοι που αρνούνται τα ιερά μας και τις αξίες μας, μεταφέρουν τα αισθήματά τους στο ρωσικό λαό που είναι ο βασικός δημιουργός του πολιτισμού μας και φορέας των ιδανικών του. Αυτές οι δυνάμεις λες και προσπαθούν να στηρίξουν όλα εκείνα που μπορούν να τον αποδυναμώσουν, να τον χωρίσουν, να τον αποπροσανατολίζουν και στις αντιλήψεις και στην ηθική», δήλωσε ο Πατριάρχης. «Φαίνεται πως τα κυκλώματα αυτά πάνω από όλα στον κόσμο φοβούνται την πραγματική αναγέννηση του ρωσικού πολιτισμού, την αναγέννηση με βάση την πίστη που ενώνεται με τη ζωή, με τις κοινωνικής σημασίας δράσεις», είπε.
Κατά τη γνώμη του, «ο διάλογος των λαών δεν θα πετύχει το στόχο χωρίς την παρουσία των ρωσικών φωνών, του ρωσικού παράγοντα», η Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδος μπορεί «να εκπροσωπεί το ρωσικό λαό στους χώρους συζήτησης μεταξύ των εθνών».
Σχολιάζοντας τα γεγονότα στην περιοχή Μπιριουλέβο, ο Πατριάρχης είπε: «Η κώφωση των πλουσίων προς στις απαιτήσεις του λαού, η έλλειψη θελήσεως για ανεύρεση κοινών λύσεων για τα προβλήματα υπερβολικής μετανάστευσης και της εγκληματικότητας που σχετίζεται μ’ αυτήν, καθώς και της συχνά προκλητικής συμπεριφοράς των μεταναστών σήμερα ήδη οδηγούν την κατάσταση σε κρίσιμα όρια». «Εάν η θέση της ρωσικής πλειοψηφίας θα παραβλέπεται και άλλο, θα κερδίσουν μόνο οι καταστροφείς της Ρωσίας», δήλωσε.
«Απορρίπτουμε τη θέση όσων θεωρούν ότι η Ρωσία πρέπει να είναι μια χώρα αποκλειστικά και μόνο για τους Ρώσους. Όμως επίσης ποτέ δε θα συμφωνήσουμε με εκείνους που θέλουν να βλέπουν τη χώρα «ως τη Ρωσία χωρίς τους Ρώσους», στερημένη του εθνικού και θρησκευτικού προσώπου, που έχει χάσει το αίσθημα της αλληλεγγύης και ενότητας», εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι «ούτε ένας άνθρωπος που είναι από άλλο έθνος της Ρωσίας, δεν πρέπει να περιορίζεται στα δικαιώματά τους, στις δυνατότητές του».
Η προσοχή στο θέμα σχέσεων μεταξύ των εθνών αυξήθηκε μετά τον ηχηρό φόνο του 25χρονου Γιεγκόρ Σερμπακόφ στην περιοχή «Ζαπάντνογιε Μπιριουλέβο» της πρωτεύουσας. Τότε οι κάτοικοι της περιοχής διοργάνωσαν «τη λαϊκή συνέλευση», το συλλαλητήριο όμως μετετράπη σε φασαρίες κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι έσπαγαν τζάμια, αναποδογύριζαν αυτοκίνητα καθώς και εισέβαλαν στο χώρο της αποθήκης οπωρολαχανικών της περιοχής όπου εργάζονται οι μετανάστες και όπου, κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσε να κρύβεται ο εγκληματίας.