ΤΕΕΣ: Ολοκληρώνοντας τις επετειακές εκδηλώσεις εξ αφορμής της έκτης επετείου της συνάντησης του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου στην Αβάνα, η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχα μετέβη στις 12 Φεβρουαρίου στο ναό Σεν-Ζερμέν λ’ Οσερουά Παρισίων, όπου προσκύνησε τον ειδικώς μεταφερθέντα εκεί Ακάνθινο Στέφανο του Σωτήρα.
Μετά την πυρκαγιά στο ναό της Παναγίας των Παρισίων αυτό το ιερό κειμήλιο της χριστιανοσύνης φυλάσσεται προσωρινά στο μουσείο του Λούβρου και για ειδικές περιπτώσεις εκτίθεται στο παρακείμενο ναό Σεν Ζερμέν.
Στην ακολουθία επίσης παρέστη αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών καρδινάλιο Κουρτ Κοχ.
Πριν την έναρξη της δοξολογίας ο αποστολικός διοικητής της αρχιεπαρχίας Παρισίων μοσενιόρ Ζορζ Ποντιέ, ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ και ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας απηύθυναν σύντομη προσφώνηση στους παρόντες.
«Επί σειρά ετών μέχρι την πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας Παρισίων τελέσθηκαν ενώπιον αυτού του μεγάλου ιερού κειμηλίου της χριστιανοσύνης ορθόδοξες ιερές ακολουθίες. Βαθιά χαραγμένο στη μνήμη γεγονός υπήρξε στον καιρό της η προσευχή μπροστά στον Ακάνθινο Στέφανο του μακαριστού Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Αλεξίου Β΄. Σήμερα εκ νέου τελούμε την ορθόδοξη δοξολογία μπροστά στον Ακάνθινο Στέφανο μετά από παρατεταμένο διάλειμμα», ανέφερε ειδικότερα ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο οποίος επίσης υπογράμμισε:
«Ως ένα από τα κύρια ιερά κειμήλια των Παθών του Χριστού ο Στέφανος στρέφει το πνευματικό μας βλέμμα στα Πάθη του Σωτήρα του κόσμου. Αναπολώντας τους διά την ημετέραν σωτηρίαν εξευτελισμούς, τα ραπίσματα, την ένδυση με ψεύτικη πορφύρα και ακάνθινο στέφανο, καλούμαστε να προσευχηθούμε για τα πολυπληθή μέλη του Σώματος του Χριστού της Εκκλησίας, τα οποία πάσχουν τώρα σε διάφορες περιοχές της υφηλίου. Η ιδιαίτερη προσευχή μας αφιερώνεται στους διωκομένους χριστιανούς της Αφρικής, σε επιμέρους περιοχές της οποίας παρατηρούμε την πραγματική εξόντωση των αδελφών μας».
Μετά τη λήξη της δοξολογίας το Ακάνθινο Στέφανο μεταφέρθηκε στον τόπο προσωρινής φύλαξής του.