ΤΕΕΣ: Στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας Καμπάλα θα ανεγερθεί διοικητικό και πνευματικό κέντρο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 27 Δεκεμβρίου 2022 στο διεθνή όμιλο ΜΜΕ «Ρωσία Σήμερα» ο πατριαρχικός έξαρχος Αφρικής μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας.
«Χάρη στις προσωπικές καλές σχέσεις του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου και του Προέδρου της Ουγκάντας Γιοβέρι Μουσεβένι επιτεύχθηκαν αυτές οι άνευ προηγουμένου, κατά τη γνώμη μου, συμφωνίες. Σχεδιάζεται να κατασκευασθεί ένα διοικητικό και πνευματικό κέντρο. Μάλιστα ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να συνδέεται ως συγκρότημα με το υπό ανέγερση Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού και εφόσον περιλαμβάνει ναό, να διαθέτει τρούλους σύμφωνα με την παραδοσιακή ρωσική τεχνοτροπία σε σχήμα “κρεμμυδιού”, να λειτουργήσουν εκεί σχολεία, δημοτικό γυμνάσιο και λύκειο, όπως επίσης και νοσοκομείο», ανέφερε ο μητροπολίτης Λεωνίδας.
Όπως δήλωσε ο πατριαρχικός έξαρχος Αφρικής, ο Πρόεδρος της Ουγκάντας παραχώρησε οικόπεδο εξήντα στρεμμάτων από το αποθεματικό του «στην καλύτερη τοποθεσία της πρωτεύουσας ακριβώς απέναντι στο προεδρικό μέγαρο».
Ο μητροπολίτης Λεωνίδας προσέθεσε ακόμη ότι σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι παρούσα σε 19 αφρικανικές χώρες, δηλαδή λίγο περισσότερο του ενός τρίτου της ηπείρου. Ενώ μάλιστα αιτήματα εντάξεως στην εξαρχία από κοινότητες συνεχίζουν διαρκώς να υποβάλλονται, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Patriarchia.ru επικαλούμενη το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.