Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το οποίο ενώνει περίπου 350 προτεσταντικές, ορθόδοξες και αρχαίες ανατολικές Εκκλησίες, πραγματοποιεί τη 10η συνέλευση, στο πλαίσιο της οποίας προσδιορίζεται το βασικό θεματολόγιο και η ατζέντα της εργασίας αυτού του μεγαλύτερου διαχριστιανικού οργανισμού για τα προσεχή χρόνια.
Στη συνέλευση συμμετέχει μια αντιπροσωπευτική αποστολή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό τον προϊστάμενο του Γραφείου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.pravoslavie.ru.
Απευθυνόμενος στα μέλη της αντιπροσωπείας, ο σεβασμιότατος τους κάλεσε να εκφραστούν ενεργώς στις συνεδριάσεις ολομελείας και να συμμετάσχουν στην εργασία των επιτροπών, ούτως ώστε στα τελικά κείμενα της Συνέλευσης να διατυπωθεί η θέση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
«Η συμμετοχή μας στις εργασίες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών αποβλέπει πρωτίστως στο να μαρτυρήσουμε για την Ορθοδοξία ενώπιον του ετερόδοξου κόσμου», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, τονίζοντας ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών παραμένει το μοναδικό φόρουμ, όπου εκπρόσωποι περισσότερων από 300 εκκλησίες μπορούν να συναντηθούν μεταξύ τους.
Κατά την άποψη του σεβασμιότατου, το κεντρικό ζήτημα, για την επίλυση του οποίου οι χριστιανοί διάφορων ομολογιών μπορούν να συνεργαστούν παρ’ όλες τις διαφορές τους, συνδέεται με την αναγκαιότητα της προστασίας των παθόντων και διωκόμενων χριστιανών.
Η συνέλευση αυτή μπορεί και πρέπει να πει βροντόφωνα τα πράγματα με τα ονόματά τους και να εκφράσει αποφασιστική διαμαρτυρία εναντίον της γενοκτονίας των χριστιανών που πραγματοποιείται σήμερα στη Μέση Ανατολή και αποτελεί μια σκόπιμη πολιτική εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών δυνάμεων με στόχο την πλήρη εξόντωση του χριστιανισμού σ’ εκείνη την περιοχή», – δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίων.
«Πιστεύω ότι η καθεμία από τις Εκκλησίες μπορεί να καταβάλει πρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να παροτρύνει τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις των χωρών τους να προστατεύσουν τα χριστιανικά πληθυσμιακά στοιχεία στις περιοχές όπου υφίσταται διωγμούς», δήλωσε ο Ρώσος μητροπολίτης και τόνισε ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας πρέπει να έχουν ενιαία θέση στα κυριότερα θέματα της ατζέντας της Συνέλευσης, θεωρεί ο προϊστάμενος του Γραφείου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων. Ο ίδιος θα μιλήσει στη Συνέλευση με θέμα «Η φωνή της Εκκλησίας πρέπει να είναι προφητική».