ΤΕΕΣ: Στις 26 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκκλησιαστικών συνελεύσεων του ναού του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα η τελετή ενάρξεως του 7ου Διεθνούς Φόρουμ «Θρησκεία και ειρήνη», που ήταν αφιερωμένο στο θέμα «Διαθρησκειακός και διαπολιτισμικός διάλογος στο πεδίο του σύγχρονο κόσμου».
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ένωση «Χριστιανικός Κόσμος», το Τμήμα Εθνικής Πολιτικής και Διαπεριφερειακών σχέσεων της Κυβέρνησης της Μόσχας με τη συμμετοχή του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών «ΜΙΦΙ».
Το συνέδριο, που διεξάγεται κατά το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου, ξεκίνησε με την ανάγνωση χαιρετισμών από θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτειακές οργανώσεις, καθώς και ακαδημαϊκούς φορείς. Ακολούθησε η συνεδρίαση σε ολομέλεια, μετά το πέρας της οποίας πραγματοποιήθηκαν θεματικές συζητήσεις με θέμα τον διαθρησκειακό διάλογο υπό τις συνθήκες της πανδημίας, την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και το κοινωνικό έργο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι οργάνων της πολιτειακής εξουσίας και κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ρώσοι και ξένοι ειδικοί, προσωπικότητες της κοινωνίας και των θρησκειών από τη Ρωσία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Ελλάδα, τη Σερβία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της Ενώσεως «Χριστιανικός Κόσμος» Αλεξέι Τσερκέζοφ, ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Ορθοδοξίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας επί θεμάτων ιδιοκτησίας, γαιών και περιουσιακών σχέσεων Σ. Γκαβρίλοφ, ο υπουργός Παιδείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας Ντάρεμ Ταμπάα κ.ά.
Με την ευλογία του προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα μίλησε στο φόρουμ ο συνεργάτης της γραμματείας του ΤΕΕΣ επί διαθρησκειακών υποθέσεων διάκονος Ηλίας Κασίτσιν. Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕΣ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του διαθρησκειακού και διεθνικού διαλόγου για τη διαπαιδαγώγηση των νέων, οι οποίοι υφίστανται ιδιαιτέρως την απειλή της εξτρεμιστικής προπαγάνδας. Αφού αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, που οργανώθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και φιλοξενήθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ Μόσχας στις 13 Οκτωβρίου ε.έ., ο ομιλητής επεσήμανε ότι η Ρωσία και η πρωτεύουσά της η Μόσχα αποτελούν σπουδαία κέντρα διαθρησκειακού και διεθνικού διαλόγου, ενώ το ρωσικό πρότυπο εθνοθρησκευτικών σχέσεων μπορεί να χρησιμεύσει ως απτό παράδειγμα για άλλους.